travnja 2013

Utorak, 30. travnja 2013.

Tivat 30. travnja 2013. (Radio Dux) - Da se pokušava očuvati arhitektonska baština - stari palaci, sela, crkve, tvrdjave – više je ili manje čak i kod nas u Crnoj Gori uobičajena stvar. Da se medjutim, od devastacije i zaborava pokušavaju otrgnuti stare fabrike, brodogradilišta, strojevi, željeznica ili pak parobrodi, nešto je za nas sasvim novo.
U Hrvatskoj ali i svijetu uopšte, čuvanje industrijske tehnološke kulturne baštine sasvim je normalna stvar, a jedna od NVO koje se bave takvim stvarima je i Udruga za promicanje i očuvanja riječke industrijske baštine "Pro Torpedo". Udruga iz Rijeke već je na tom polju postigla značajne uspjehe, a mi smo boravak u Boki kotorskoj jedne od njenih članica, Ivane Lučić, iskoristili i da je ugostimo u našoj emisiji o moru i pomorstvu "Neptun".

Podgorica 30.travnja 2013.(Radio Dux) – Objavljen je novi broj časopisa za kulturu, književnost i nauku „Kod“. Sadrži poeziju, prozu i naučne radove pripadnika manjinskih naroda Crne Gore. Časopis uređuje akademik Zuvdija Hodžić. Izdavač je Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.
Novi broj časopisa „Kod“ otvara izbor iz poezije Hajra Ulćinakua. Ulićinaku je rođen u Ulcinju 1938 godine. U časopisu „Kod“ objavio je ciklus pjesama tematski vezanih za Mediteran.

Ponedjeljak, 29. travnja 2013.

Tivat 29. travnja 2013. (Radio Dux) - Sajam nautike jedna je od najatraktivnijih manifestacija koju organizira „Jadranski sajam" a.d. Budva, kontinuirano bilježi rast interesovanja izlagača i posjetilaca – priopćeno je danas na pres-konferenciji u Tivtu povodom predstojećeg 31- medjunarodnog Sajma nautike i opreme za sport, kamping i rekreaciju.
Domaćin sajma koji traje od 1. do 5. svibnja, drugu godinu za redom, biće tivatski nautički centar Porto Montenegro.

Ponedjeljak, 29. travnja 2013.

Donja Lastva 29. travnja 2013. (Radio Dux) - Hrvatska knjižnica "Ljudevit Gaj" dobila je vrijednu donaciju knjiga od obitelji Dijane Pean i Borisa Peana. Donacija sadrži oko dvijesto knjiga vrijednih izdanja koja su do sada, bila slabo dostupna široj čitalačkoj publici.
Fond knjižnice "Ljudevit Gaj" koja funkcionira u sklopu Hrvatske krovne zajednice "Dux Croaotrum", dostigao je preko 4000 jedinica.

Kotor 29.travnja 2013.(Radio Dux)- U nedeju je Svetom misom u crkvi Svetog Eustahija u Dobroti obilježena sedma godišnjica smrti don Branka Sbutege.
Tom prigodom predstavljena je nova knjiga "Don Branko Sbutega" autora dr Antuna Sbutege, u izdanju Fondacije za obnovu sakralnog kompleksa Svetog Eustahija u Dobroti.
DON BRANKO SBUTEGA
BRANKO SBUTEGA rođen je 8. travnja 1952.

Nedjelja, 28. travnja 2013.

Stoliv 28. travnja 2013. (Radio Dux) - Manifestacija "Fešta kamelija Stoliv 2013 " završena je u nedelju ribarskim susretima vlasnika i ljubitelji drvenih barki "Camellia trophy".
U akvatorijumu ispred Stoliva od jutarnjih sati posade osam drvenih barki takmičilii su se u ribanju i veslanju nakon čega su prodefilovali akvatorijem ispred stolivske rive.
Pobjednici ovogodišnjeg "Camellia trophy" u ribanju su braća Marijan i Mladen Šantić, drugo mjesto osvojili su Mario Garbin i Bruno Brguljan, dok je treće mjesto pripalo Zoranu Brguljanu.

Nedjelja, 28. travnja 2013.

Donja Lastva 28.travnja 2013.(Radio Dux) - "Požega Boki"naziv je koncerta koji je u subotu održalo Ličko zavičajno društvo "Vila Velebita" iz Slavonske Požege u Domu kulture "Josip Marković". Kao gost večeri nastupio je Mandolinski orkestar HGD-a "Tripo Tomas".
Brojnu publiku i goste iz Požege u ime organizatora pozdravio je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Miroslav Franović i tajnica HGD-a Danijela Vulović.
Koncert je održan u organizaciji Hrvatsko građanskog društva Crne Gore i Hrvatsko nacionalnog vijeća.

Gornja Lastva 27.travnja 2013.(Radio Dux) - Izazov očuvanja i valorizacije tradicionalne ruralne arhitekture vrlo je sličan u svim zemljama regiona, a objekti upravo te arhitekture, pod najvećim su rizikom upravo sada u vremenu globalizacije – čulo se danas na međunarodnoj konferenciju pod nazivom „Ruralno nasljeđe Jugoistočne Evrope", koja je održana u Tivtu u sklopu 11.zasijedanja Mreže za nasljeđe Jugoistočne Evrope – "SEE Heritage Network". Tridesetak učesnika - stručnjaka za prostorno planiranje,arhitekata, konzervatora i aktivista NVO sektora iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Kosova i Albanije okupilo se juče u adekvatnom ambijentu – starom bokeljskom selu Gornja Lastva na obroncima Vrmca iznad Tivta, gdje su raspravljali o načinima zaštite, obnove i adekvatne valorizacije tradicionalne ruralne ahtitekture u tim državama. Okruženi starim kamenim kućama, međama i netaknutom prirodom Gornje Lastve, učesnici skupa saglasili su se da ruralnu i tzv. vernakularnu arhitekturu treba sačuvati jer je ona izuzetno bitan dio cjelokupnog kulturnog identiteta država regiona.

Kotor 27.travnja 2013.(Radio Dux) - Kotor danas slavi Blagdan blažene Ozane Kotorke, tim povodom u katedrali bazilici Sv. Tripuna održana je svečana pontifikalna Misa koju je predvodio kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić u prisustvu kotorskih svećenika i svećenik dubrovačke biskupije, uz brojne vjernike, turiste, hodočasnike posebice sa Korčule, gdje se nalazi provincijalna kuća sestara dominikanki kojima je pripadala Blažena Ozana.
Na njezin blagdan, službeno je počeo postupak za njezinu kanonizaciju svečanim euharistijskim slavljem. Na kraju Mise biskup Janjić pročitao je odluku o imenovanju generalnog postulatora reda Dominikanaca za kauze svetih u Rimu, koji će voditi brigu oko procesa za proglašenje svetom Blažene Ozane.

Stranice