lipnja 2013

Nedjelja, 30. lipnja 2013.

Zagreb 30. lipnja 2013. (Radio Dux) - Pred nekoliko tiruća građana na Trgu bana Jelačića počeo je pretprogram svečane proslave pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, a središnji dio proslave, kojem će nazočiti hrvatski državni vrh te dužnosnici EU i država članica, počeo je nakon 23 sata.
U sklopu programa nastupit će ukupno 681 izvođač, a u pretprogramu nastupaju puhački orkestar ZET-a, Marko Tolja i Jazz orkestar HRT-a, Jinx, TBF i DJ Švec.

Zagreb, 30. lipnja 2013. (Radio Dux) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović priredili su u nedjelju u Zagrebu svečanu večeru za strane državnike i goste pristigle na proslavu ulaska Hrvatske u EU, zahvalivši im na tome što su došli s hrvatskim građanima podijeliti trenutak u kojem se počinju ostvarivati najviši politički i društveni ideali.
"Dižem ovu čašu u čast hrvatske otvorenosti prema Europi i cijelom svijetu. Naša objektivna malobrojnost u europskom i svjetskom kontekstu obrnuto je proporcionalna veličini našeg sna o punoj slobodi svakog pojedinca", rekao je Milanović nazdravljajući okupljenima na večeri u Klovićevim dvorima na Gornjem gradu.

Bruxelles, 30. lipnja 2013. (Radio Dux) - Ulaskom Hrvatske 1. srpnja 2013. Europska unija se širi sedmi put u svojoj povijesti, a Hrvatska, 28. članica, jedina je uz Grčku koja ulazi sama, a ne u skupini zemalja.
Europska unija je prva dobrovoljna integracija u povijesti Europe. Iako je ideja o ujedinjavanju europskog kontinenta bila prisutna puno ranije, ona se tek nakon tragičnog iskustva Drugog svjetskog rata počela uobličavati kao politički projekt. Godine 1950. tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predložio je stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik. Ideja je bila da se proizvodnja ta dva, u to vrijeme strateška proizvoda, stavi pod zajedničku upravu i na taj način spriječi ponovno izbijanje sukoba između donedavno zaraćenih strana.

Kotor 30.lipnja 2013.(Radio Dux)- U povodu dvadesete obljetnice Matice crnogorske – ogranak Kotor u crkvi Svetog Duha u subotu je organizirano Etnografsko veče "Crnogorska i Bokeljska ženska narodna nošnja u škrinji i u srcu".
„Kako živimo u vremenu velikih promjena u svim sverama života, uz nezaustavljivi tehnološki razvoj i njegovu primjenu kako na naučnom polju tako i u svakodnevnom životu, te naše tradicionalne vrijednosti, naši običaju, nošnja, predanja, polako ali sigurno idu ka kraju ljestvice opšteg interesovanja.

Nedjelja, 30. lipnja 2013.

Kotor 30. lipnja 2013. (Radio Dux) - Dvadesetprvi Kotorski festival pozorišta za djecu počinje 1.srpnja ponedeljak predstavom „Baba Jaga" rađenom u koprodukciji italijanskih teatara TPO iz Prata i Teatro Metastasio Stabile Della Toscana na Trgu Sv.Tripuna u 21:30 sati. Ovom predstavom zvanično počinje i 5. Međunarodni festival Kotor Art.
Od 1. do 10. srpnja Kotorski festival pozorišta za djecu imati će 96 premijernih programa na preko 50 lokacija od čega je 16 profesionalnih kazališnih predstava i 71 prateći program koji će se realizirati kroz: dječije scensko stvaralaštvo, na sceni za mlade, off - program, zabavno – književni, likovni, muzički , edukativno – teorijski, 9 animacionih i preko 80 repriznih programa.

Tivat 28. lipnja 2013. (Radio Dux) - Na sjednici Vlada Republike Hrvatske od 6. lipnja, donjeta je Odluku o osnivanju i imenovanju članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Za član Savjeta predstavnik Hrvata iz Crne Gore izabran je Adrijan Vuksanović, član Hrvatske građanske inicijative i novinar Radio Dux-a.
Savjet će pomagati hrvatskoj Vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan njenih granica.

Zagreb, 29. lipnja 2013. (Radio Dux) - Hrvatska je prošla dug i mukotrpan put do ulaska u Europsku uniju, ali se sve isplatilo jer je postala bolje društvo, otvorila neslućene mogućnosti i dobila priliku potvrditi svoj nacionalni identitet u sklopu velike europske zajednice, skupni je zaključak brojnih nastupa koje su u subotu na hrvatskim nacionalnim TV postajama imali najviši hrvatski politički dužnosnici, predsjednici države, Sabora i vlade Ivo Josipović, Josip Leko i Zoran Milanović.
Predsjednik Josipović je u razgovorima za RTL i HTV osobito naglašavao činjenicu da Hrvatska ulaskom u EU dobiva priliku za napredak kakvu dosad nije imala i da cijelo društvo mora raditi na tome da je se iskoristi, da trebamo iskoristiti svoje komparativne prednosti i postati društvo znanja koje je danas najveći kapital i koje će, u cilju bolje budućnosti, morati ukalkulirati usmjerenje na nove tehnologije i nova znanja.

Subota, 29. lipnja 2013.

Kotor 29.lipnja 2013.(Radio Dux) - Nevladina organizacija "Hrvatske uspomene" u petak je u palači "Bizanti" organizirala promociju Barskog glagoljskog misala.
Misal su predstavili dr. Miroslav Marić iz Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, dr. Mateo Žagar redovni profesor na katedri za staroslavenski jezik hrvatsko glagoljaštvo pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu, direktorka Dubrovačke knjižnice Vesna Čučić i publicista Stevo Vučinić.

Subota, 29. lipnja 2013.

Kotor 29. lipnja 2013. (Radio Dux) - Na prepunom trgu ispred katedrale Svetog Tripuna pred brojnim domaćim i stranim gostima ljubiteljima limene glazbe u petak je održan veliki Koncert Gradske muzike Kotor. Kao gosti koncerta nastupila je ženska klapa "Incanto" iz Kotora.
Gradska muzika Kotor osnovana je 1842 godine , dakle prije 171 godine. godine.

Tivat 28.lipnja 2013.(Radio Dux)- Brojni turisti i žitelji mjeta uz obalu Tivatskog zaliva, danas su oko 11 sati imali prilike uživati u fantastičnom i nesvakidašnjem prizoru – pravoj trci jednog klasičnog jedrenjaka pogonjenog vjetrom i modernog putničkog broda koju je „dobio" suvremeni kruzer na dizel-električni motorni pogon.
Baš kao i prije više od 150 godina kada su jedrenjaci na svjetskim morima počeli gubiti tehnološku bitku pred parobrodima, tako je i juče u Boki najveći klasični jedrenjak na svijetu – reprezentativni „Royal Clipper", prestignut od ultramodernog mega-kruzera „Celebrity Equinox". Da je „Celebrity Equinox" međutim, poštovao ograničenje brzine plovidbe kroz zaliv Boke koje je značajno prekršio što se vidi i na AIS trakingu putanje broda, „Royal Clipper" bi sigurno „vodio mrtvu trku" sa savremenim kruzerom od 122 hiljade bruto-tona, dugim 317 metara.

Stranice