NESVAKIDAŠNJI PRIZOR U BOKI - BRZINA PROTIV LJEPOTE

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 28. lipnja 2013. - 14:17
Autor: 

Brojni turisti i žitelji mjeta uz obalu Tivatskog zaliva, danas su oko 11 sati imali prilike uživati u fantastičnom i nesvakidašnjem prizoru – pravoj trci jednog klasičnog jedrenjaka pogonjenog vjetrom i modernog putničkog broda koju je „dobio" suvremeni kruzer na dizel-električni motorni pogon.
Baš kao i prije više od 150 godina kada su jedrenjaci na svjetskim morima počeli gubiti tehnološku bitku pred parobrodima, tako je i juče u Boki najveći klasični jedrenjak na svijetu – reprezentativni „Royal Clipper", prestignut od ultramodernog mega-kruzera „Celebrity Equinox". Da je „Celebrity Equinox" međutim, poštovao ograničenje brzine plovidbe kroz zaliv Boke koje je značajno prekršio što se vidi i na AIS trakingu putanje broda, „Royal Clipper" bi sigurno „vodio mrtvu trku" sa savremenim kruzerom od 122 hiljade bruto-tona, dugim 317 metara.

Ipak pojava predivnog 135 metara dugog jedrenjaka kojemu je povoljan vjetar punio svih 5,2 tisuće kvadrata površine ukupno 42 jedra na njegovih pet jarbola, kao da je na trenutak Boku vratila više od dva stoljeća unatrag kada su takvi brodovi bili uobičajen prizor u zalivu, a Bokelji su na svim svjetskim morima, upravo na sličnim jedrenjacima, gradili veliko ekonomsko, kulturno i duhovno bogatstvo svog zavičaja.
Ushićeni turisti sa obale su fotografisali predivni jedrenjak „Royal Clipper", napravljen 2001 godine po ugledu na jedan od najčuvenijih starih klasičnih tzv. „windjammer-a" – njemački jedrenjak „Preussen" i komentarisali da je „u okršaju brzine protiv ljepote, ipak pobijedila ljepota klasičnog jedrenjaka".
S. Luković