JEDRENJAK "SEA CLOUD II."

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 26. rujna 2012. - 12:16
Autor: 

Na jedrenjaku „Sea Cloud II" kojhi pripada čuvenoj njemačkoj kompaniji „Hansa", od proteklo vikenda plove naše mlade dame, kadetkinje palube – budući pomorski oficiri Sandra Bojanić i Biljana Seper iz Herceg Novog.
Njih dvije su sa odličnim uspjehom i svim peticama završile nautički smjer u Srednjoj pomorskoj školi Kotor, a priliku da odrade obavezan pripravnički staž na brodu kao kadeti, dobile su na renomiranoj njemačkoj kompaniji za koju već plovi skoro 200 pomoraca iz Crne Gore koje na „Hansine" brodove ukrcava agencija „Sikimić Marine Services" iz Herceg Novog.

Sandra se u subotu prvi put ukrcala na „Sea Cloud II", moderan brod napravljen 2001 u Španiji, ali tako da po svemu podsjeća na velike tradicionalne jedrenjake tipa bark kakvi su do druge polovine 19.vijeka vladali svjetskim morima. Na tom 117 metara dugom brodu čiji su glavni pogon jedra razapeta na tri jarbola, Sandru je dočekala njena poznacica Bojana koja je na palubu „Sea Clouda II" stupila nešto ranije, krajem avgusta.
Kadeturom naše dvije mlade dame- pomorca, bavimo se u današnjoj emisiji o moru i pomorstvu Neptun a da uloga ljepšeg pola na brodovima nije zanemarljiva, potvrduje i primjer Kanadjanke Ketrin Vitaker koja je prvi oficir palube na „Sea Cloudu II". Donosimo Vam razgovor sa njom, ali vas i vodimo na legendarni i mnogo popznatiji iz dvojaca jedrenjaka kompanije „Hansa" – 81-godišnji četvorojarbolni bark „Sea Cloud" gdje smo bili gosti zapovjednika topg predivnog broda, kapetana Vladimira Puškarova.
Audio: kap.Vladimir Puskarov, zapovjednik SEA CLOUDA

Audio: kap.Spiro Sikimic, agencija Sikimic Marine Service

Audio: Biljana Seper, kadet na SEA CLOUD II

Audio: Ketrin Vitaker, prvi oficir SEA CLOUD II