"PUT, KOJIM SE NE DA ISKORAČATI..."

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 04. veljače 2012. - 10:56
Autor: 

U protekloj emisiji „Tragom Hrvata Boke i događaja" ugostili smo mladog zagrebačkog umjetnika Dražena Zetića. Povod razgovora bila je nedavna izložba njegovih fotografija u Zagrebu, pod imenom „Harna djeca Boke kotorske". On se tom prigodom dosta emotivno obratio brojnoj publici: „U nadanom času riječi - zapis s groba u Kotoru "Harna djeca" (Čestita djeca), u zaboravu vremena neumitno stoji desetljećima, čekajući da ga neka blaga duša izgovori... "Harna djeca". I to su 'marljiva' djeca, i to je naša povijest, i to je naša kultura, i to je naša zemlja i to je hrvatski narod. Da se na zaboravi, treba spominjati. Ne smije se prestati govoriti. Prije dvadeset godina, kao dvanaestogodišnjak izgubio sam zavičaj - u Boki sam ga našao.

Našao sam svoje ljude, svoj narod, svoga davno izgubljenog Boga. U tišini crkve sv. Antuna molio sam, u zagrljajima Tripunovih zvonika divio sam se, u pomorskim zavjetima Gospe od Oriza, dao sam i svoj zavjet. Prenositi ću svijetu ovo malčice ljepote što je stalo u moje srce, zrcalo objektiva. Mada se ponekada govori da je Boka suza u oku hrvatskog naroda, večeras je Boka osmijeh na licu jednog hrvatskog čovjeka. Obećajem da više neću nikada stajati u šutnji dok netko drugi bude gubio svoj zavičaj. Draga Boko, mada si morem daleko, večeras si srcem i mišlju blizu. Zagreb Te pozdravlja! Mirno snij! Ne boj se! Tvoja Harna djeca su progovorila i neće nikada prestati govoriti: o Tebi, tvojoj ljepoti, tvome sjaju, tvojoj svetost. Ova izložba Harna djeca posvećena je skorašnjem otvaranju Hrvatskog doma u Donjoj Lastvi nadomak Tivta."
Dražen Zetić je čovjek široke naobrazbe i kao takav je i više nego zahvalan sugvornik. Njegovo veliko nadahnuće je Boka, za koju kaže: „To je put, koji se ne da iskoračati".
O čemu smo sve pričali s Draženom poslušajte ovdje.