VJERNI TIVTU

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 15. ožujka 2012. - 13:41
Autor: 

U sklopu predizbornih aktivnosti za izbor poslanika u općinski parlament Tivta, HGI je danas na konferenciji za medije predstavila svoj Izborni program. O programu i dosada urađenom govorili su Predsjednica HGI-a Marija Vučinović, član Općinskog odbora Ilija Janović i član izbornog štaba Vedran Božinović.
Poslanici HGI-a će se zalagati za dalju decentralizaciju lokalne uprave, razvijati institucije koje će biti servis svih građana, zalagati se na jačanju kapaciteta lokalne uprave i poboljšanje uslova života kako bi građani odlučivali o svojim potrebama u lokalnim jedinicama gdje stanuju. Doprinos ovom procesu Hrvtaska građanska inicijativa već daje kroz formiranu „Kancelariju za građane".

HGI kao glavni standard i mjerilo za budući razvoj Tivta vidi rad i omogućavanje mladima da privređuju i na taj način steknu uslove za formiranje obitelji koja je stub društva i čuvar tradicije i kulturnih vrijednosti koje se u Tivtu generacijski prenose.
Da bi ostvarili taj cilj HGI će općinskom parlamentu predlagati konkretna riješenja za stvaranje povoljnog ambijenta i poticati razvoj male privrede. U Tivtu moramo potaknuti proizvodnju, rad, zapošljavanje.
Želimo pokrenuti inicijativu za oživljavanje i razvoj autohtonih poljoprivrednih proizvoda osobito u zaleđu Tivta te na taj način stvoriti i potaknuti organizovanu proizvodnju a na taj način stvoriti nova radna mjesta. Eko proizvodi, zdrava hrana upakovano kroz turističku ponudu, izuzetne kvalitete i prepoznatljivog okusa lako će naći put do tržišta. Maslinarstvo, vinogradarstvo, marikultura i ribarstvo biće prioritetne oblasti, a akcenat stavljen na domaćim autohtonim vrstama.
Hrvatska građanska inicijativa će se zalagati za formiranje regionalne prekogranične biznis mreže,radi afirmacije poslovnog ambijenta općine Tivat prvenstveno i cijele Boke, te povezivanje cijelog regiona sa Evropskom Unijom kroz suradnju sa Republikom Hrvatskom.
Također će mo se zalagati za formiranje općinskog "Fonda za talente" (sportske , naučne, muzičke i kulturne) te omogućiti mladima Tivta najbolju naobrazbu, pokretljivost kroz stipendiranja, studijska putovanja. Ulaganje u znanje je ulaganje u budućnost.
Ovim ćemo se zalagati za veća izdvajanja iz proračuna općine za poboljšanje obrazovno edukativnih aktivnosti i uslova za rad nastavnog kadra i učenika.Zalagati će mo se za izgradnju ili opremanje Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama. U suradnji sa Centrom za socijalni rad također planiramo dati podršku otvaranju Porodičnog savjetovališta
Hrvatska građanska inicijativa namjerva u svojim planovima voditi računa o ekologiji i zaštiti okliša i ne dozvoliti devastaciju našeg zaljeva.
Kroz općinski parlament ćemo potaknuti preispitivanje stepena izgrađenosti i devastacije prostora , kulturne baštine i pejzažne arhitekture. Ponudićemo optimalna riješenja i upodobiti planove shodno principima održivog razvoja i održivog planiranja .
O reliziranim projektima stranke i Hrvatske manjine u Tivtu podsjetila je Marija Vučinović: " U proteklom periodu veliki dio sopstvenih sredstava odvojili smo za projekat restitucije-povraćaj imovine, formirali smo jedini elektonski medij Hrvatske nacionalne manjine u CG Radio Dux, obnovili Dom kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi, formirali knjižnicu "Ljudevit Gaj" sa 3000 jedinica, obnovili mjesnu feštu Rogač, svojim sredstvima značajno smo sudjelovali u obnovi crkve sv. Šimuna u Tivtu, uzeli smo značajno sudjelovanje u obnovi crkve sv. Ivana u Bogišičima financijski i organizaciono smo značajno pomogli proslavu 600. obljetnice postojanjacrkve Male Gospe u Gornjoj Lastvi financirali smo odlazak sportskih ekipa iz Boke na Svjetsko prvenstvo hrvatske dijaspore u nogometu i boćanju, bili smo i organizatori književnih večeri, također promovirali smo više knjiga s tematikom Hrvata Boke, na kojima su sudjelovali eminentni stručnjaci iz Crne Gore i iz naše matične države u cilju očuvanja identiteta, jezika i kulture u kontinuitetu i od samog početka pomažemo rad Hrvatske dopunske škole značajno smo pomogli dolazak hrvatskih estradnih umjetnika na naše loklane fešte".
Preko sudjelovanja u izvršnoj vlasti u lokalnoj upravi Tivta - Hrvatska građanska inicijativa značajno je doprinjela da se Tivat razvije u jedan savremeni grad čulo se danas na press konferenciji HGI-a.