IZLOŽBA SLIKA NA SVILI MAJE PERFILJEVE

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 12. svibnja 2012. - 0:11
Autor: 

"To malo zemlje i to malo mora" naziv je četvrte samostalna izložba slika na svili Maje Perfiljeve koja je otvorena je u petak u galeriji Centra za kulturu "Nikola Đurković" u Kotoru. Autorka se predstavila sa dvadesetak radova na svili, a posjetioci su mogli vidjeti i nekoliko njenih kreacija u odjeći od svile. Izložbu je otvorila gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, koja je istakla neraskidivu vezu Maje Perfiljeve za ljepotu rodne Boke kroz njezinu poeziju I slikarstvo. Ljepota bokeljskog pejsaža, more, jedrenjaci, barke, vječna inspiracija Gospe od Škrpijela I Svetog Đorđa, suton nevrijeme plime ali I dragi ljudi nadahnuli su akvarele na svili Maje Prefiljeve.

Autorica izložbe brojnim posjetiocima govorila je o svom slikarstvu na svili i neizbježnim bokeljskim motivima, kazivala je stihove svojih pjesama iz zbirke "Tajanstva". Na kraju uz klapu Bokeljski mornari Maja Perfiljeva je objasnila kako je nastala jedna od njenih najpoznatijih pjesma „Bokeljska noć" koja je pobjedila na Splitskom festivalu 1966.
Maja Perfiljeva je rođena u Tivtu. Školovala se u Zagrebu gdje živi i radi. Profesorica je hrvatskog jezika i književnosti, a posljednjih godina vodi Pjesničku školu Maje Perfiljeve. Pisanjem se bavi od desete godine, a u javnosti se afirmisala kao autor tekstova niza pjesama u izvođenju nekad popularne grupe Indexi, „Balada", „Sanjam", „Da sam ja netko" i one već antologijske „Bokeljska noć".