In memoriam Maja Perfiljeva - I šumit će vječno naša mila Boka šapatom svojih sinova i kćeri ma gdje oni bili…

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 09. srpnja 2019. - 10:06
Autor: 

U prosincu prošle godine  u koncertnoj dvorani Muzičke škole Tivat održala  se glazbeno-poetska večer u čast pjesnikinje Maje Perfiljeve. U programu su sudjelovali : Zdenka Kovačiček uz klavirsku pratnju prof. Ilije Miloševića, Nada Baldić, Duvački orkestar Muzičke škole Tivat, klapa Bellezza, Mandolinski orkestar Hrvatskog građanskog društva „Tripo Tomas“, glazbeni sastav „Poly & Lungomare“, a o pjesništvu Maje Perfiljeve, uz odabrane stihove, govorila je Maja Grgurović i članovi kazališne sekcije Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore.

Ideja o programu potekla je od Zdenke Kovačiček te prijatelja i poklonika Maje Perfiljeve. Također, veliki udio u realiziranju  dao je i monsinjor Srećko Majić, peraški župnik i ravnatelj Novinsko-izdavačkoga poduzeća „Gospa od Škrpjela”, tiskavši prateće publikacije programa. U programu je sudjelovala i Muzička škola Tivat prihvaćajući sudjelovanje i pripremivši svoje učenike za nastup u glazbenom dijelu te osiguravši prostor za održavanje programa.

Ovom velikom događaju tada se odazvao i slikar Dragan Peričić, poznanik i suradnik Maje Perfiljeve, koji je izložio  svoje veliko djelo – sliku „Bokeljska noć” s upravo ispisanim Majinim stihovima na svom oslikanom platnu u čast ove večeri.

Program „Pjesmom kamena i mora Maji Perfiljevoj na dar” je organiziran u suradnji s  Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Kotoru i Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore.

Tada smo imali priliku i vidjeti snimljeni video, u kojem nam se obraća pjesnikinja sa željom da se što prije vrati u Tivat. Nažalost, to se nije dogodilo, ali njezini stihovi žive i živjet će…

Zagrebačka pjesnikinja i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Maja Perfiljeva umrla je 79. godini života, doznaje se u ponedjeljak od obitelji. Rođena je u Tivtu, u Boki kotorskoj, gdje je provela najranije djetinjstvo, a školovala se i živjela u Zagrebu. U javnosti se afirmirala kao autorica tekstova pop i rock glazbe. Svom zavičaju posvetila je više pjesama, među kojima je najpoznatija postala pjesma "Bokeljska noć", a napisala je, među ostalim, tekstove za neke od najpoznatijih pjesama sarajevske grupe Indexi - “Da sam ja netko” i “Sanjam”.