Moraš i dalje sanjati da bi živio...

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 22. prosinca 2018. - 9:22
Autor: 

U koncertnoj dvorani Muzičke škole Tivat sinoć je održana glazbeno-poetska večer „Pjesmom kamena i mora Maji Perfiljevoj na dar” u čast pjesnikinje Maje Perfiljeve. Na početku večeri nazočne je pozdravila moderatorica večeri Dijana Milošević, koja je izrazila zadovoljstvo što je sama ideja za realizaciju ove večeri urodila plodom.

Konzul gerant u Generalnom konzulatu u Kotoru Marijan Klasić je u ime Veleposlanstva RH pozdravio nazočne te izrazio zahvalnost svima koji su doprinijeli da početna ideja postane stvarnost.

Poznata hrvatska jazz diva Zdenka Kovačiček, od čije je inicijative i krenula sama ideja za ovu večer, osvrnula se na veliko prijateljstvo s Majom Perfiljevom, kao i na stihove pjesama koji su, zahvaljujući Maji, postali besmrtni. Veliki udio u realiziranju dao je i monsinjor Srećko Majić, peraški župnik i ravnatelj Novinsko-izdavačkoga poduzeća „Gospa od Škrpjela”, tiskavši prateće publikacije programa.

Zdenka Kovačiček se osvrnula i na brojne talente Maje Perfiljeve te obećala da će se s  Majom sljedeći put posjetiti Tivat. Također, imali smo prigodu pogledati kratki emotivni videozapis, u kojem nam se obraća Maja Perfiljeva, poručujući da je veliki borac, s nadom da će uskoro posjetiti Tivat.

U programu su sudjelovali: Zdenka Kovačiček uz klavirsku pratnju prof. Ilije Miloševića, Nada Baldić, Duvački orkestar Muzičke škole Tivat, klapa Bellezza, Mandolinski orkestar Hrvatskog građanskog društva „Tripo Tomas“, glazbeni sastav „Poly & Lungomare“, a o pjesništvu Maje Perfiljeve, uz odabrane stihove, govorila je Maja Grgurović i članovi kazališne sekcije Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore.

Maja Grgurović je istakla da, bez obzira na razliku u godinama, Perfljeva je njezina velika prijateljica i mladi u Boki će zasigurno znati cijeniti sve ono što je ona stvorila. Grgurović je rekla kako je Perfiljeva umjetnica koja je skromna te samim tim možda i nesvjesna veličine koju predstavlja.

U susret organizatorima izašla je i Muzička škola Tivat prihvaćajući sudjelovanje i pripremivši svoje učenike za nastup u glazbenom dijelu te osiguravši prostor za održavanje programa. Ovom velikom događaju odazvao se i slikar Dragan Peričić, poznanik i suradnik Maje Perfiljeve, koji je izložio svoje veliko djelo – sliku “Bokeljska noć” s upravo ispisanim Majinim stihovima na svom oslikanom platnu u čast ove večeri.

Program “Pjesmom kamena i mora Maji Perfiljevoj na dar” je organiziran u suradnji s  Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Kotoru i Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore.

Sinoćnjom večeri nazočili su: ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, biskup kotorski monsinjor Ilija Janjić sa svećenicima Kotorske biskupije.