NOĆ KULTURE 2012. U NOVOM

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 31. srpnja 2012. - 2:46
Autor: 

Otvaranjem izložbe grafika, postavkom pod naslovom "Maova posljendja posjeta Veneciji" isalndskog umjettika Eroa i u sardnji sa beogardskom galerijom Haos, u Ateljeu Luke Tomanovića, u ponoći sa subote na nedjelju, otpočela je treća po redu manifestacija Noć kulture 2012. Ova jedinstvena serija od 12 grafika, inače angažovanog i provokativnog stvaraoca, tako dovodi jednog od najvećih populisitčkih lidera u nezamisliv kontekst i ambijentalno okruženje, a koje umjetnik pretače u osebujne kompozicije na više lokaliteta u Veneciji.

- ...Oscilujući između slike i forme, odnosno slike koja je uzeta i slike koja je transponovana, čini se da Gudmundur Gudmundson Ero slijedi poeziju nadrealisitičkog pjesnika, automatizam slučajnih susreta njegovih isječenih komponenti, a nekada s namjernom reaktivnom figuracijom površnost pop arta koja nalazi dadaistički duh u fotomontažama, i subverziji amblematskih slika koje meodifikuje, mijenja i oslobađa bilo kakvih političkih osuda, kaže magistrica Vladana Kosić, inače utemeljiteljica i jedan od organizatoa Noći kulture.
Kao i prethodnih godina, ova manifetsacija već je animirala Novi, kako domaće tako i brojne goste koji ovdje ljetuju, postajući time i jedinstven kulturni spektakl. Pored mnogobrojnih izložbi, performansa, te osebujne atmosfere, program je obogaćen i muzičkim segmentima, te ostalim pratećim sadržajima. Uz koncert Balkan Brass Benda iz Beograda na glavnom gradskom trgu, valja pomenuti I samostalnu izložbu Isidore Stamatović, i njene njenih gošći iz Mađarske, Eszter Tari. Izložbu će otvoriti Čaba Mađar, počasni konzul Republike Mađarske u Crnoj Gori, kao i Sekretar za društvene djelatnosti Opštine Herceg Novi Vladimir Žutković. Uz pomenutu postavku u Atelju Tomanović, slijedi i izložba litografija Miodraga Dada Đurića u Galeriji Špinaker na Toploj, dok se u galeriji Luča, predstavio skulptor Miodrag Šćepanović, a u Sju Rjderu na Belavisti minijature su izložili: Šemsa Gavrankapetanović, Dragan Jovanović Sole, Minja Bojanić, Vitka Vujinović i El gvojos. Vrata svojih ateljea, kao i uvijek za publiku su otvorili i Atelje Prijić, Atelje porodice Morović, Dragice Kosić i ostali. U okviru programa, je i ponoćna predstava "Noć punog mjeseca", uz izvedbi glumaca Hercegnpovskog pozorišta.
Za podsjećanje, Noć kulture organizuje Udruženja Furešti, u saradnji sa JUK Herceg Fest i pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi, a ovogodišnju feštu finansijski je podržalo i Ministarstvo kulture Crne Gore.
M. Bojanić