Herceg - Novi - Noć kulture 2014.

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 17. srpnja 2014. - 11:23
Autor: 

Pod sloganom "Probudi pticu kulturospavalicu jer svi odoše u muzej" 26. srpnja (subota) u 21 sat po peti put će biti održana manifestacija "Noć kulture" u Herceg Novom.

Radi se o manifestaciji koja promovira kulturnu baštinu i suvremeno umjetničko stvaralaštvo. To je manifestacija od velikog kulturnog i turističkog značaja za Herceg Novi koja je postala zaštitni znak grada i prepoznatljivi kulturni brend u Crnoj Gori.

"Noć kulture" svečano će biti otvorena u Galeriji Josip Bepo Benković u 21 sat, izložbom slika Luke Berberovića kome je ovogodišnja Noć kulture i posvećena. U Galeriji Sue ryder, i Galeriji Luča, bit će izložene slike, pasteli, akvareli i crteži ovog autora.

U 23 sata u Gradskom muzeju Mirko Komnenović, koncert operske dive, soprana Vjere Adžić, pijanistkinje Marija Lazić, i zvijezde Plesa sa zvijezdama, pjevača i baletskog igrača Alekse Jelića sa gostom mladim Novljaninom Gump Forrest-om (Goranom Milojevićem).

U Dvorani Park, koja je svojevrsni kulturni bastion te noći, treba pogledati: Izložbu najboljih fotografija o životu Roma u regionu, koje je prikupio Civil Rights Defenders u okviru foto – konkursa „Pod istim krovom“ .Foto – konkurs je dio projekta „Jačanje vidljivosti najdiskriminisanijih grupa u regionu“ koji je sproveden uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju.

U istom prostoru je i čudesan svijet simbola, slike mlade crnogorske autorke Isidore Bigović, a na sceni Dvorane Park bit će postavljena izložba ovogodišnjeg pobjednika Hercegnovskog zimskog salona Matea Đorđevića.

U Galeriji Spinnaker će biti izbor iz fundusa galerije.

Na Škveru u kafeu Blue fin predstavit će se bračni par Vanja Berberović Šuberić i Boris Šuberić koji daju svoje slikarske vizure na temu bračnih zavjeta. Svakako treba obići I ateljee Dragice Kosić, Đura Belog Prijića, kreativni kutak galeriju Spectart, knjižaru So, sa njihovim najnovijim umjetničkim ponudama.

U Galeriji Freska na Belavisti, Marija Jovanovi iz Beograda predstavit će Srednjevjekovne motive Srbije i Crne Gore koje je radila inkrustacijom od bojenih komada drveta. Na otvaranju izložbe gostuje Hor Kolegijum Muzikum .

Te noći će se na preko 15 lokacija širom Starog grada smjenjivati glazbeni, likovni i scenski programi.

Pokrovitelji Noći kulture 2013. godine su Ministarstvo kulture Crne Gore, Opština Herceg Novi i TO Herceg Novi, a kompletnu idejnu i izvršnu produkciju potpisuje NVO „Furešti“, uz podršku Herceg festa.

Podsjećamo

Prva Noć kulture održana je 2010. godine, na više od 25. lokacija širom Herceg Novog i okupila je preko 10.000 posjetilaca. Sledeća godina privukla je više od 12.000 ljudi kada su ustanove kulture u Herceg Novom za samo jedno veče zabilježile više posjeta nego tokom čitave godine.

Prošlogodišnja Noć kulture, koja je održana na dvadeset lokacija sa ciljem da animira čitav grad okupila je preko 10.000 posjetilaca. Pored mnogobrojnih izložbi, performansa i odlične atmosfere, program su upotpunili brojni muzički događaji, prateći sadržaji i pozorišni izrazi. Herceg Novi je postao velika, otvorena galerija, a umjetnost u neposrednom kontaktu sa hercegnovskom publikom i turistima.