"BOKA BY NIGHT" U NOĆI "PLAVOG MJESECA"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 31. kolovoza 2012. - 11:00
Autor: 

Planinarski klub "Vjeverica" iz Kotora organizira pješačku turu "Boka by night" večeras 31.kolovoza -petak. Okupljanje za sve zainteresirane građane i turiste je u 20.30 na parking prostoru kod groblja u Škaljarima, a u 21 sat je početak pješačenja preko Čistog vrha do Sv. Ilije, najvišeg vrha Vrmca -650 metara.
Obavezna oprema, propisna obuća, baterijska lampa i dovoljna količina vode. Povratak je planiran oko ponoći. Više informacija na telefon 069 698 553.

Danas će se na nebu se pojaviti jedan dodatni puni mjesec, onaj trinaesti u godini, kojeg astronomi zovu još i 'Plavi Mjesec'. Mjesec neće doslovno poplaviti, već je to izraz koji se koristi kada se puni mjesec pojavi dvaput u jednom kalendarskom mjesecu. Zadnji put "plavi mjesec" je viđen 2011. godine, a idući bi trebao biti 2015. godine.
Ipak, vrijedi istaknuti kako postoje pojave kad Zemljin prirodni satelit doista sa Zemlje izgleda plavo, ali su i te pojave vrlo rijetke, samo u nekim slučajevima vulkanskih erupcija ili jakih požara kada se u atmosferi nađe veća količina čestica pepela koje ne propuštaju crvenu boju, pa se stoga Mjesec čini plav.
Današnji neće biti trinaesti po redu ove godine, ali će ukupan broj punih Mjeseca na nebu ove godine, sa današnjim 'plavim' iznositi 13.
Izraz 'Plavi Mjesec', u doba Shakespearea, označavao je rijedak ili apsurdan događaj, a koristi se već nekih 400 godina.