DODJELOM NAGRADA ZAVRŠEN PRVI MOFFEM

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 17. rujna 2012. - 10:37
Autor: 

Na završenom prvom festivalu Montenegro Film Festivalu Mediterana (MOFFEM) nagrada „Živko Nikolić" za najbolji film pripala je ostvarenju „Shun Li i pjesnik" (Io sono Li), italijanskog reditelja Andrea Segrea, saopštio je žiri na jučerašnjioj konferenciji za novinare.
Nagrada za najbolju fotografiju „Princeza Ksenija" pripala je Juretu Verovšeku, ravnatelju fotografije filma „Posljednje poglavlje" autora Nemanje Bečanovića. Specijalna nagrada „Meduza" pripala Igoru Toholju, dokumentaristi iz Srbije.

Nagrade je uručila uručila princeza Altinaj Petrović.
Na prvom Montenegro Film Festival Mediteran prikazani su filmovi iz Crne Gore, Francuske, Italije, Slovenije, kao i dokumentarci iz Srbije i Irske. Festivalski koncept činla su dva segmenta, takmičarski i Cinemagora.
Filmove su selektovali umjetički ravnatelj festivala, Britanac Ronald Bergan i ravnateljica festivala Maja Bogojević.
Program Cinemagora obilježio je dvije specijalne projekcije: francuskog filma koji je sniman i u Crnoj Gori „Čovjek koji je želio živjeti svoj život" reditelja Erika Lartigoa i ostvarenja „Lokalni vampir" Branka Baletića. Publika je imala priliku pogledalti i pet dokumentaraca Igora Toholja, među kojima je bila svjetska premijera Toholjevog filma „Šta nedostaje ovoj slici".
U sklopu festivala održana je izložba neobjavljenih fotografija Živka Nikolića, autora Petra Nikolića, a promovisana je I knjiga "Lepota poroka" Živka Nikolića.