ANĐEL ČUVAR U ŠPILJARIMA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 03. listopada 2012. - 10:03
Autor: 

U malom napuštenom selu Špiljari iznad Kotora u zeleđu kotorskih zidina i tvrđave sv.Ivana (San Giovanni) jučer je održana pjevana Sv.misa i blagoslov malog groblja prigodom blagdana Anđela čuvara.Pred malim brojem vjernika i nekoliko turista koji su se tu zatekli Svetu misu ispred crkve Svetog Jurja iz XVI st.služio je mladi župnik Đurića don Siniša Jozić.
Sv.misa je održana na inicijativu dipl. ing. Milenko Franovića, čiji su preci iz tog sela.
Po kršćanskom vjerovanju anđeli su duhovna bića , savršenija od ljudi, spremna na glasničku ili kakvu drugu službu Bogu.Posreduju između Boga i ljudi ili se javljaju kao zaštitnici i pratioci čovjeka. Angelos na grčkom znači poslanik, glasnik.Kršćani vjeruju da svaki čovjek ima svog anđela čuvara, a nekad kažemo za neku osobu da je anđeoske ljepote.

Špiljari se nalaze na nadmorskoj visini 636 m, a do njega se stiže starim putem -serpentinama koje je napravila Austrougarska monarhija, kako bi povezala zaleđe Crne Gore sa Kotorom, tada u sastavu Austrougarske monarhije.Tim putem su dolazile karavane sa mazgama iz Crne Gore na kotorski pazar u Tabačinu.
Stariji Kotorani se još sjećaju pazara u Tabačini iza drugog svjetskog rata na kojemu je bilo mnogo mazgi.Starim putem iz Njeguša i ostalih mjesta zaleđa Crnogorci su donosili drva za ogrijev, kožu, loj, sir, pršut, kaštradinu i ostale seoske proizvode.
Svjetovni i crkveni vladar Crne Gore, pjesnik Petar II Petrović Njegoš opisao je taj pazar u svome djelu "Gorski vijenac".
Zbog izuzetnog zemljopisnog položaja selo je često meta planinara, ali i turističkih skupina, koje do lokaliteta stižu pješačkom stazom.Tako se i danas zatekla grupa turista planinara u toku sv.Mise.
Do Špiljara se može doći ili sići i kroz kotorske zidine, tako da se veliki broj turista prigodom posjete tvrđavi sv.Ivana spusti preko Špiljara nazad do Kotora (Tabačine).
Pogled na kotorski zaliv iz Špiljara je prekrasan, i šteta je što cijeli prostor nije valoriziran u turističke svrhe. Ako gledate iz Špiljara prema kotorskom zaljevu na lijevo je tvrđava sv.Ivana, a na desno brdo Pestingrad.U selu danas živi samo jedna obitelj.
Mjesto Špiljare bi dobilo na značaju izgradnjom žičare od današnje zgrade elektrodistribucije pored rijeke Škurde do tvrđave sv.Ivana.Slična žičara je već postojala, a nova bi se mogla izgraditi sa dobrom pripremom za manje od pola godine i utroškom 4-5 puta manjm od planiranog lifta.Osim vrlo velike cijene izgradnje lifta, postoji opasnost od poremečaja podzemnih voda ili onesposobljavanja lifta u slučaju potresa koji su na našem području česti.
Ovom prigodom apeliramo na potomke sela Špiljari kojih ima priličan broj u Kotoru i izvan njega da organiziraju prikupljanje sredstava za sanaciju crkve sv.Jurja i malog groblja.
Tekst i slike Ing Andro Saulačić