DELFINI DOLETJELI IZ KALIFORNIJE

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 05. listopada 2012. - 10:55
Autor: 

Teški transportni zrakoplov tipa „Boeing C-17 Glonbemaster III" sletio je jutros u 7.57 sati na aerodrom Tivat, dovezavši direktno iz baze u San Dijegu u Kaliforniji, specijalnu jedinicu Ratne mornarice SAD – tzv. Mk 7 tim Programa morskih sisara (US Navy Marine Mammal Programe), odnosno specijalno obučene delfine za pronalaženje i markiranje na dnu ležećih morskih mina.
Sa delfinima koj su u zrakoplovu boravili u specijalnim transpornim bazenima, stigli su i njihovi treneri, veterinarsko i ostalo osoblje jedinice Mk. 7, kao i pripadnici američke mornaričke mobilne jedinice za uništavanje neeskplodiranih ubojnih sredstava (Explosive Ordnance Disposal Mobile Unit –EODMU 1).

Odmah pošto se veliki transportni zrakoplov C-17 parkirao na najprostraniju parking poziciju platforme tivatskog aerodroma, počeo je istovar delfina i niza velikih sanduka sa pratećom opremom. Budući da tivatski aerodrom ne posjeduje adekvatnu opremu za prihvat tako velikih tereta, u logističkoj obradi aviona učestvovali su mehanizacija – dizalice i šleperi koje je za tu priliku posebno angažovala ambasada SAD u Podgorici. Zbog prisustva velikog broja ljudi u tzv. sigurnom perimetru aerodroma Tivat, u toj su vazdušnoj luci bile donekle pojačane mjere bezbjednosti, ali se redovan saobraćaj uprkos tome nesmetano odvijao. To potvrdjuje i činjenica da su, kada je američki C-17 sletio, na platformi već bila tri putnička aviona, od kojih je "airbus A-321" ruskog državnog prevoznika "Aeroflot" odmah potom poletio za Moskvu.
Delfini Mk 7 tima će narednih 20 dana koliko će ostati u Crnoj Gori zbog sprovodjenja zajedničke vježbe sa Mornaricom Vojske Crne Gore i mornaricama Slovenije, Hrvatske i Albanije, biti smješteni u posebno pripremljenom dijelu akvatorijuma tivatske marine Porto Montenegro. Njihov i zadatak osoblja Mk.7 tima biće da do 24.listpada kada se vježba završava, pretraže podmorje Boke Kotorske u potrazi za zaostalim neeksplodiranim ubojnim sredstvima iz ratova tokom 20.stoljeća, urade preciznu mapu sa lokacijama ovih sredstava i pomognu razvoj protivminskih kapaciteta Mornarice VCG.
Transporter C-17 kojim su došli drugi je po veličini u arsenalu Ratnog vazduhoplovstva SAD, nakon velikog transportera "locheed C-5 galaxy". Boingov C-17 dugačak je 53 metra, raspon krila mu iznosi 52 metra a maksimalna težina na polijetanju 265 tona. Ovaj 218 miliona dolara vrijedan avion odgovara komercijalnim putničkim vazduhplovima tzv. "D" kategorije , pa je nan zračnoj luci Tivat parkira na poziciju koju su ranije korsitili takvi putnički avionic veličine "džambo džeta", poput DC-10 ili "iljušina Il-96".
Američki transportni zrakoplov sutra će odletjeti iz Crne Gore, a u Tivat se ponovno vraća 24.listopada, kako bi već narednog dana delfine i osoblje Mk.7 tima ponovno odvezao u njihovu bazu u San Dijego.
Siniša Luković