SLOMLJENI PERISKOP

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 13. listopada 2012. - 11:13
Autor: 

Prije 45 godina poručnik bojnog broda JRM Tomislav Drašković iz Splita poveo je na prve probne vožnje i ronjenja prvu samostalno razvijenu i izgradjenu jugoslovensku podmornicu P-821 „Heroj". Stari podmorničar, sada 81-godišpnji splitski penzioner, ovih je dana objavio svoju autobiografiju pod nazivom „Slomljeni periskop", a nedavno je boravio i u Tivtu gdje je prvi put nakon više od 25 godina, vidio svoj stari brod -.podmornicu „Heroj" koja je sada muzejski eksponat u marini Porto Montenero.
Drašković smatra da je podmornica „Heroj" u Tivtu našla svoje pravo mjesto jer je taj ratni brod ovdje desetljećima održavan i remontovan, pa je Tivat i zaista pravo mjesto da ta podmornica kao spomenik podsjeća na prošla vremena.

Od kada je 10.rujna 1968 zvanično uvrštena u Flotnu listu JRM, podmornica „Heroj" je u naredne skoro 23 godine aktivne službe prije nego što je zauvijek izvučena iz mora na obalu 1991 godine u Tivtu, imala ukupno 726 plovidbenih dana, čak 910 ronjenja i prešla je ukupno 46.659 nautičkih milja, što je ekvivalent plovidbi dva puta oko zemaljske kugle. Najviše eksploatisana jugoslovenska podmornica tokom ta dva desetljeća obavila je ogroman broj zadataka.
A u prošla vremena i prva rizična probna ronjenja sa potpuno novim Herojem ljeta 1967 godine, zaronićemo i mi jer je Tomislav Drašković gost naše emisije o moru i pomorstvu „Neptun".
Donosimo vam i priču o do sada nepoznatim detaljima sa početaka karijere čuvenog bokeljskog brodovlasnika Špiridona Gopčevića iz prve polovine 19.stoljeća, a tu je i priča o tome kakvi se sve neobični ulovi mogu naći u mrežama jadranskih ribara.
Audio: Gordana Karovic, autor izlozbe

Audio: Tomislav Draskovic probni komandant HEROJA

Audio: Zanimljivost Neptun