JASLICE

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 06. siječnja 2013. - 10:58
Autor: 

Kotor 6.siječnja 2013.(Radio Dux)- Realnost Kristovog utjelovljenja ostavila je dubok trag u svim sferama ljudske egzistencije, pa tako i u umjetnosti. Božić je od davnina praćen raznovrsnim pobožnostima, manifestacijama i igrokazima. Jedna od prvih srednjovjekovnih scenografija, vezana je za blagdan Porođenja Kristovog, jesu jaslice, tj. prikaz betlehemske štalice, pa je odomaćen naziv i Betlehem.
Prve jaslice postavio je Sv. Franjo Asiški u Grecciju, kod Asiza, godine 1223., sa živim ljudima i životinjama. Papa Honorije III. (1216. - 1227.) odobrio je postavljanje jaslica u crkvama, jer one potiču vjernike na meditaciju i dublje razmišljanje o Kristovom rođenju. One su uskoro postale nabožni predmet poput raspela i krunica. Jaslice kakve danas poznajemo nastale su u 16. stoljeću. Osim franjevaca, njihovi promicatelji su bili dominikanci, augustinci i isusovci. U doba protureformacije jaslice su imale važnu ulogu u katoličkoj obnovi. Središte izrade jaslica bila je Italija, posebno Napulj i Genova.

Usprkos silovitom tehnološkom napretku jaslice su zadržale svoju jednostavnost i ostale neizostavni crkveni dekor u božićnom vremenu te privlače pažnju brojnih vjernika, a naročito djece.
U našim krajevima pojavljuju se početkom 17. stoljeća, a najstarije hrvatske jaslice čuvaju se na otoku Košljunu, kraj Krka.
U našoj fotogaleriji možete pogledati kako su vjernici izradili jaslice u nekim crkvama Kotorske biskupije.