44. „PRAZNIK MIMOZE" MOŽE DA POČNE

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 26. siječnja 2013. - 11:34
Autor: 

Sve je spremno za početak „Praznika mimoze". Uz tradicionalnu prijepodnevnu izložbu cvijeća u SC ,,Igalo", manifestacija će biti svečano otvorena u petak 1. veljače, u 19 sati, na Trgu Nikole Đurkovića, uz nastup sarajevskog „Plavog orkestra". Sat ranije biće otvorena i Međunarodna izložba karikatura.
Svih četrdesetak programa biće realizirano tokom narednog mjeseca i prve polovine ožujka. Predsjednik općine Dejan Mandić kazao je da bi „Praznik mimoze" trebalo da košta oko 100.000 eura, uz opasku kako je to već tradicija koja nipošto ne može biti dovedena u pitanje.

- „Praznik mimoze" ima svoj siguran kliše koji eventualno treba podizati na viši umjetnički nivo, uz renomirane protagoniste. Naravno, uz angažman svih kreativnih potencijala Novog, poput klapa, Mjesne muzike iz Đenovića, Gradske muzike, glumaca Hercegnovskog pozorišta, plesnih ansambala - kazao je Mandić.
Renome
U subotu, 2. veljače, na programu je tradicionalna „Fešta od mimoze, ribe i vina" duž hercegnovske rivijere. „Mimo- zin" maskenabal ovoga puta biće održan u Instititu u Igalu, koj i je jedan od partnera ovogodišnjeg ,,Praznika".
Pored ovih, na programu manifestacije će biti i Hercegnovski zimski likovni salon, Mali salon novskih galerija, potom veče sa Aleksandrom Gatalicom, laureatom nagrade NIN-a. Uslijediće gostovanje Crnogorskog narodnog pozorišta sa predstavom „Konte Zanović"...
„Praznik mimoze" biće u znaku izuzetnih muzičkih programa, kao i sportskih manifestacija, poput Međunarodnog plivačkog mitinga, na kojem se očekuje učešće oko 300 takmičara iz regiona.
Govoreći o centralnoj pučkoj fešti u Kumboru, Đenovićima i Baošićima, direktorka Herceg- festa Dijana Krivokapić saopštila je da će gostima biti posluženo 1.200 kilograma ribe, tisuću litara vina podgoričkih „Plantaža", te isto toliko nikšićkog piva.
„Suđenje karnevalu", kao i do sada, biće upriličena na novskom Skveru.
- Uložili smo napor da se pove- žemo sa svim hotelima sa kojima inače imamo dobru sarad- nju, poput „Vojvodine", „Lajt hausa" u Igalu, hotela pri Sportskom centru, kao i Instituta u Igalu i svih malih hotela. Uz privatni smještaj, premostiće- mo hronični nedostatak hotelskih mjesta- rekao je sekretar za duštvene djelatnosti Vladimir Zutković. Predsjednik općine Dejan Mandić najavio je da će i „Hunguest hotel" na Toploj biti otvoren, ako bude pozitivnih signala sa tržišta.
M.B
/Pobjeda/