OŠTRIJE MJERE UPRAVE POMORSKE SIGURNOSTI CRNE GORE

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 08. veljače 2011. - 18:14
Autor: 

Jasmina Isić - dir. Pomorske sigurnosti

Direktorica Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore Jasmina Isić saopštila je da je ta ustanova u okviru koje djeluje i nacionalni Registar brodova, već značajno pooštrila svoje kriterijume prilikom tehničkih pregleda trgovačkih brodova pod crnogorskom zastavom kao odgovor na veoma neprijatnu vijest da je Evropska agencija za pomorsku sigurnost EMSA, crnogorsku zastavu uvrstila u vrh tzv. Crne liste zemalja koje su identifikovane kao visoko-rizične pomorske zastave. Isić je istakla da je to već dovelo do ispisivanja više podstandardnih trgovačkih brodova u medjunarodnoj plovidbi iz crnogorskog registra.

To je rezultiralo činjenicom da prošle godine u lukama zemalja članica pariskog Memoranduma o razumijevanju (Paris MOU) nije bilo zaustavljanja naših brodova, u odnosu na period do 2009 godine kada je procenat zaustavljanja brodova pod crnogorskom zastavom, bio višestruko iznad dozvoljene granice i evropskog prosjeka od 2,2 odsto. Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore priprema se i za prenošenje dijela svojih nadležnosti za pružanje usluga pregleda crnogorskih brodova i izdavanja odredjenih svjedočanstva na druge register članove IACS-a, pa su takvi ugovori o poslovnoj saradnji već potpisani sa Bureau Veritas-om i ruskim registrom brodova RRS.

Ekipa ronilaca i ljubitelja mora iz Herceg Novog predvodjena instruktorom ronjenja Drganom Gačevićem, a koja radi na izradi prvog Ronilačkog vodiča Crnogorskog primorja, ovih je dana uz malu pomoć novinara Dux Radija, uspjela da identifikuje olupinu jednog broda u blizini Ulcinja, čiji identitet naši ronioci do sada nisu znali. Nakon provjera koje se ovih dana obavljaju u inostranstvu, očekuje se da će definitivno biti potvrdjen identitet albanskog remorkera "Zako Koka" koji je u veljači 1953 godine stradao u velikom nevremenu u blizini rta Djerane kod Ulcinja. O tome, kao i o njegovoj inicijativi da se u dogovoru Crne Gore i Hrvatske u akvatorijumu na morskoj granici dviju država, kao ronilačka atrakcija potopi nekadašnji veliki patrolni brod "Split" VPBR-31 Jugoslovenske Ratne mornarice, saznajte više u razgovoru sa Draganom Gačevićem koji je gost emisije "Neptun" na valovima Dux radija.
Siniša Luković
Audio: Jasmina Isić direktor Pomorske sigurnosti CG

Audio: Instruktor ronjenja Dragan Gačević

Audio: Iz emisije Neptun zanimljivost

Foto: Radio DUX