ZORANOVE BARKE I JEDRA

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 03. ožujka 2013. - 11:14
Autor: 

Veliki zaljubljenik u more, fotografiju, pokretač ideje očuvanja starih drvenih barki, naš suradnik Zoran Nikolić uspio je zaploviti na jedro svojom drvenom pasarom. Prenosimo Zoranov e-mail koji je stigao u našu redakciju.
„Prva pomisao na to da i sam jednog dana zajedrim svojom drvenom barkom pasarom rodila se zahvaljujući pozivu direktora Radio Dux-a da jednom malo većom jedrilicom oplovimo dio Crnogorske obale u sklopu projekta OBALA NAŠIH UNUKA čiji je jedan od sponzora bio i Radio Dux.

Proveli smo jedan fantastičan dan sa prijateljima na jedrilici „Milena", a imao sam priliku da za kratko osjetim kakav je to osjećaj upravljati velikom jedrilicom što mi je i usadilo želju da se upustim u ostvarenje ovog projekta, a opet sa moje strane i kao podrška održavanju tradicije drvenih barki u Boki i na crnogorskom primorju http://drvenebarke.blogspot.com/
Dakle, nakon par godina i mnogo "slučajnosti" u koje ja ne vjerujem jer slučajnosti ne postoje, nešto mog umjeće i puno pomoći prijatelja u smislu da sam jedro dobio čak iz Zadra, od Mladena Kukolja velikog zaljubljenika u more i brodove, pa putem dobrih savjeta od Vita Vujovića studenta brodogradnje, pa preko moralne podrške mnogih meni dragih ljudi napokon sam uspio da zajedrim ovom malom drvenom pasarom sa ovim tipom jedra za koje mislim da se rijetko a možda i nikako ne može vidjeti na ovom djelu jadranske obale.
Trudio sam se koliko je to bilo u mojoj moći da primjenim starinske djelove kao što su boćeli od drveta, te djelovi za zatezanje konopa kojima se fiksira jarbol i mnogi drugi djelovi kako bih otrgnuo od zaborava ova lijepa starinska plovila koja se danas uglavnom proizvode od plastike.
Ovo jedro koje je trapeznog oblika tzv trapezno jedro, Treva jedro, jedro na macu, ili vela al terzo, karakteristično je područje od Venecije pa sve do Zadra i danas je na tom području veoma rašireno a poznate su regate u kojima ima jako puno učesnika i veoma lijepo izgledaju kad se razapnu između lantina.
Od Zadra pa sve do naših krajeva u upotrebi je bilo poznato latinsko jedro koje ima samo jednu lantinu i trouglastog je oblika s tim da lantina ne rjetko prelazi po visini vrh jarbola koji ne mora biti jako visok što doprinosi stabilnosti barke obzirom da ni jedna od ovih baraka nema produženu kolumbu već običnu kao i svaka barka.
Danas su sve više u uportebi praktična trouglasta jedra koja su jednom stranom vezana za jarbol a pri dnu ih drži bum sa škotom."
Zoran Nikolić
Prčanj