NOVE METEOROLOŠKE STANICE U BOKI ZA SIGURNIJU PLOVIDBU

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 15. ožujka 2013. - 15:23
Autor: 

Zavod za hidrologiju, meteorologiju i seizmologiju Crne Gore (ZHMS) će u cilju poboljšanja uslova za sigurnost plovidbe u Boki kotorskoj sa stanovišta meteorologije, u zalivu instalirati dvije nove meteorološke stanice.
Ovaj posao realizuje se u ime i za račun JP „Luka Kotor" iz Kotora jer će podatke sa te dvije nove meteo-stanice prvenstveno koristiti piloti koji kroz zaliv Boke do luke Kotor sprovode kruzere, ali će oni kroz mrežu ZHMS, biti dostupni i svima ostalima u Crnoj Gori.

Prema riječima izvršnog direktora „Luke Kotor" Vasilija Kusovca, to JP je iz Njemačke već poručilo dvije nove meteo-stanice od kojih će prva ovih dana biti postavljena na lučkom pomorskom svjetlu na Luži u Kotoru, dok će druga biti postavljena na obalnom pomorskom svjetlu u Verigama, ispod crkve Gospe od Andjela u općini Tivat.
Vrijednost dvije nove meteo-stanice je 10 tisuća eura, a njihovu nabavku finansira „Luka Kotor", dok će ih ZMHS instalirati, održavati i redovno sa njih očitavati podatke o vremenskim prilikama u samom akvatorijumu luke Kotor, odnosno tjesnacu Verige kao ključnim tačkama za sigurnost plovidbe velikih kruzera koji dolaze u luku drevnog grada.
Nove metero-stanice davaće podatke o temperaturi i vlažnosti zraka, odnosno smjeru i brzini vjetra što je od ključne važnosti prilikom manevrisanja velikim kruzerima u relativno ograničenom akvatorijumu tjesnaca Verige i kotorske luke.
„Ovo će biti i značajan doprinos unapredjenju sigurnosti plovidbe kroz zaliv jer će pilotima koji uvode brodove u svakom trenutku biti dostupni trnutni podaci, prvenstveno o smjeru i brzini vjetra. Oformili smo i novo koordinaciono tijelo na čijem će čelu biti iskusni pilot-kapetan duge plovidbe koji će stalno biti u komunikaciji sa pilotima na brodovima, lučkim službama i ostalim neophodnim subjektima, a sve u cilju što efikasnijeg i sigurnijeg saobraćaja putničkih brodova koji plove kroz zaliv do i od luke Kotor."- kazao je Kusovac dodajući da će ove sezone na raspolaganju pilotima , shodno ugovoru o poslovno tehničlkoj suradnji Luke Kotor i Mornarice Vojske Crne Gore, biti i motorni čamac „Polycat" MVCG, kao i veliki mornarički remorker PR-41 „Orada" za slučaj potrebe asistencije putničkim brodovima kroz prolaz Verige, odnosno prilikom manevrisanja na vezu u luci Kotor.
Siniša Luković