JAHTE, PODMORNICE I DŽEZ

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 01. travnja 2013. - 20:22
Autor: 

Nautičko-turistički centar Porto Montenegro u Tivtu u susret novoj nautičkoj sezoni, za svoje klijente i posjetioce pripremio je bogat program dešavanja za mjesec travanj. Ključne odrednice zbivanja u tivatskoj marini su džez muzika i podmornice, pa će tako već u četvrtak u Zbirnici pomorskog nalsljedja Arsenala u Porto Montenegrou, koncert održati „Shai Maestro" džez-trio iz Izraela, a dan kasnije u Porto Monenegro Yacht Club-u održaće se promocija knjige"Slomljeni periskop", memoara kapetana fregate Tomislava Draškovića iz Splita, prvog komandanta podmornice P-821 „Heroj" koja je danas centralni muzejski eksponat u tivatskoj marini.

Šestog travnja u Zbirci pomorskog nasljedja biće otvorena multimedijalna izložba „Pogled kroz periskop" u kojoj će se kroz fotografije, dokumente i predmete sa podmornica, javnosti predstaviti 85 godina jugoslovenskog podmorničarstva na Jadranu. Iste večeri u Porto Montenegro Yacht Clubu projekcijom filma „Ladie Sings the Blues", počinje mini-festival džeza na filmu u sklopu kojeg će do kraja aprila biti prikazani i filmovi „Mo' Better Blues", „Ray" i „Piano Blues". Na istom mjestu 12.travnja, biće upriličena projekcija Oskarom nagradjenog filma iz 1965 „Moje pjesme, moji snovi", snimljenog po memeoarima najuspješnijeg austro-ugarskog podmorničara u Prvom svjetskom ratu, kapetana korvete Georga fon Trepa, koji je bio i posljednji komandant austro-ugarske podmorničke baze u Boki. Vikend posvećen podmorničarima u Porto Montenegru, završava se 20.travnja kada će u Zbirci pomorskog nasljedja biti prikazan naučno-nastavni film JNA „Spašavanje iz potonule podmornice".
Tradicionalne jedriličarske regate koje se priredjuju svakog mjeseca, na programu su 13. i 20.travnja, a Porto Montenegro će tokom ovog mjeseca za svoje klijente upriličiti i veče italijanske kuhinje 19.travnja a turnir u kuglanju 30.travnja, bicklističku turu do Starog Bara i Barske Krajine, kao i mauntin-bajk turu od Tivta starim putem iznad Boke, do Njeguša. Dogadjaji posvećeni džezu, završavaju se 28.travnaj koncertom „Hellmuller Risso-Papaux" džez-tria iz Švicarske.
S. Luković