POGLED KROZ PERISKOP

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 07. travnja 2013. - 18:11
Autor: 

Uposlenici Zbirke pomorskog nasljedja tivatskog nautičkog centra Porto Montenegro, potrudilo se da povodom obilježevanja jubileja – 85 godina od dolaska prvih jugoslovenskih podmornica u Boku Kotorsku, javnosti priredi zaista sjajan doživljaj – izložbu fotografija, dokumenata i opreme sa podmornica, a koju je u subotu u Tivtu otvorio kustos pomorsko-tehničke zbirke Pomorskog muzeja u Kotoru, Ilija Mlinarević.

Medju brojnom publikom bili su predstavnici udruženja bivših jugoslovenskih podmorničara iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije, nekadašnji komandant JRM admiral Fridrih Moretti, načelnik Generalštana VCG, viceadmiral Dragan Samardžić, komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković, direktor Porto Montenegra Oliver Corlet, predstavnici Općine Tivat i drugi.
„Večeras smo ovdje da se prisjetimo jednog veoma interesantnog i važnog dijela naše pomorske istorije. Njega su ispisali hrabri i odvažni ljudi od kojih su neki i ovdje sa sa nama.Oni se nisu linili da odu na mjesta gdje mnogi od nas to ne bi učinili – u tamne dubine mora, daleko ispod valova. Živimo u modernim vremenima u kojima je ponekad jako teško sačuvati prošlost i nasljedje koje ona nosi, ali to moramo činiti ako želimo da i mi i ovo naše vrijeme bude upamćeno."- kazao je jedan od autpra izložbe, kustos Zbirke pomorskog nasljedja Porto Montenegra Dražen Jovanović.
Sekretar Udruženja „Podmorničlar" Tivat, kapetan fregate u penziji Milodrag Jelisavac, podsjetio je na činjenicu da je Tivat skoro jedan vijek bio podmornička baza i da su jugslovenski podmorničlari ovdje u kontinuietu prisutni 85 godina. „Stoga se nadamo i da će podmornica P-821 „Heroj" koja se nalazi ovdje u marini Porto Montenegro, uskoro biti prilagodjena da kao muzejski eksponat bude dostupna svim zainteresovanim posjetiocima, kako bi što širi krug ljudi, direktno iz prve ruke, mogao da osjeti atmosferu u kojom smo mi godinama radili i doživi dio onoga što je bio naš život."- zaključio je Jelisavac.
Izložba pod nazivom „Pogled kroz periskop" sadrži više desetina izuzetno atraktivnih fotografija iz svakodnevnog života podmorničara od 1928 do početka 21.stoljeća, kao i modele svih podmornica u službi Kraljevske i Jugoslovenske ratne mornraice, djelove opreme i instrumenata sa podmornica, tehničke nacrte i drugo.
Posebnu atrakciju izložbe predstavljaju stare fotografije iz privatnih arhiva članova porodica Nikolić iz Tivta i Frlan iz Herceg Novog koji su služili na podmornicama Kraljevine Jugoslavije, te predmeta iz zaostavštine pokojnog inženjera Stanimira Šljivića koji je decenijama u Arsenalu rukovodio održavanjem podmornica JRM. Ti predmetii, uz individualni aparat IDA za spašavanje podmorničara iz potonule podmornice, bili su u centru pažnje brojnih posjetila izložne u Zbirci pomorskog nasljedja u Tivtu.
S. Luković