BLAŽOV „MERCEDES“ NA RANKOVOM PARKINGU

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 18. travnja 2013. - 14:55
Autor: 

NVO „Generalni konzula SFRJ" iz Tivta je posjetom Podgorici, okončala turneju po Crnoj Gori kojom je obilježeno pola stoljeća upotrebe službenog vozila konzulata – „mercedesa S 280" iz 1962, a koji je nekada bio zvanično vozilo državnog protokola Socijalističke Republike Crne Gore. Elegantni stari crni „mercedes" svojevremeno je koristio dugogodišnji crnogorski državni i partijski vodđa Blažo Jovanović, a taj automobil je bio i u eskortu prilikom više zvaničnih posjeta doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita Crnoj Gori.

"Generalni konzul" SFRJ u Crnoj Gori Marko Perković je prekjuče, kao svojevrsni uvod u predstojeću proslavu Dana mladosti 25.svibnja u Tivtu, starim „mercedeseom" posjetio Podgoricu.
Pola stoljeća star oldtajmer sa starim crvenim tablicama TG 10-01 i istaknutim jugoslovenskim trobojkama sa petokrakom na jarbolima na prednjim blatobranima, izazvao je veliku pažnju i opšte oduševljenje gradjana, ali i političara u Podgorici.
„Nakon 50 godina, ovaj auto se vratio na svoje mjesto – počasni parking ispred zgrade parlamenta u Titogradu i to zahvaljujući razumijevanju i zalaganju predsjednika Skupštine Narodne Republike Crne Gore, druga Ranka Krivokapića." – kazao je Perković koji je u vožnji kroz Podgoricu za volanom „Blažovog mercedesa", čak bio u centru kolone koju su činili Krivokapićev službeni „audi S8" i novi „mercedes" sa tjelohraniteljima predsjednika parlamenta.
„Mogu reći da je pojava našeg služenog vozila na prakingu ispred Skupštine izazvala i opšti politički konsenzus vlasti i opozicije jer su poslanici obiju grupacija sa simpatijama dočekali pojavu starog „mercedesa" i konstatovali da se prije pola vijeka ipak bolje živjelo. Obećavam im da ću se potruditi da mnogo češće dolazim ovim automobilom u Titograd jer mi je bilo drago vidjeti osmjeh koji je pojava „Blažovog mecedesa", izazvala na napaćenim i izmučenim licima naših poslanika."- kazao je danas tim povodom "generalni konzul" SFRJ u Crnoj Gori Marko Perković.
S. Luković