„YU BRIV“ RASČISTIO PRILAZ GOSPI OD ANĐELA

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 10. lipnja 2013. - 20:16
Autor: 

Mehanizacija i radnici preduzeća „Yu Briv" iz Kotora rasčistili su proteklih dana, okolinu jedinstvenog kompleksa srednjevjekovne crkve i tvrđave Gospe od Andjera na istoimenom rtu u tjesnacu Verige u tivatskoj općini. Sa jednog od najljepših vidikovaca u Boki i iz okoline crkve koja je zaštićeni spomenik kulture, uklonjeno je više desetina kubika zemlje, šuta, otpada i rastinja, čime su počele pripreme za obiman i skup projekat gradjevinske sanacije Gospe od andjela. Tome će se u punoj mjeri, pristupiti na jesen, kada se okonča ljetnja zabrana izvodjenja gradjevinksih radova zbog turističke sezone. Narednih dana, majstori kotorske firme „Franović" specijalizoavne za obnovu starih kamenih gradjevina, ručno će sa zidova crkve i bedema trvđavice u Veigama ukloniti preostalo rastinje i pripremiti gradjevina za početak temeljite sanacije.

Najveći dio obnove crkve Godspe od andjela, kao svoju donaciju priložiće kotorska gradjevinska kompanija „Yu Briv", vlasništvo Voja i Radovana Bujkovića koja će isto uraditi i sa obližnom manjom crkvicom Gospe od snijega. Tu crkvu su njihove mašine prije oko mjesec dana, već „otkopale" iz bespravno napravljenog nasipa zemlje i šuta koji je godinama deponovan oko crkve. Braća Bujković – pravoslavci iz Grblja, odlučili su se da doniraju najveći dio obnove dvije katoličke crkve u Verigama, što je još jedan primjer tradicionalno dobrih međukonfesionalnih odnosa i međusobnog uvažavanja žitelja Boke. Njihovoj akciji već su se priključile i firme „Franović" iz Kotora i „Paris Kotor" iz Tivta, a najavljena je i podrška Porto Montenegra, pa se očekuje da će dugo godina zbog besparice odlagani projekat temeljite obnove dvije vrijedne srednjevjekovne crkve na tivatskoj strani tjesnaca Verige, biti uspješno realizovan. Svoj dio posla već su, ili će to u najskorije vrijeme učiniti, završile i Općina Tivat i Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.
„Zahvalni smo inicijatorima i svima koji su se do sada uključili u ovu akciju. Župa Perast kojoj pripadaju 22 peraške crkve, a medju njima i ove dvoije male crkve u Verigama, sa svoje strane nije imala mogućnosti da ih sama obnovi, pa smo stoga veoma zahvalni svima koji podržavaju ovu akciju i kojih će, nadamo se, biti još i više, da svi zajedno, doprinesemo obnmovi i očuvanju ovog dijela bogate peraške povijesti."- kazao je tim povodom peraški župnik, don Srećko Majić.
Crkva Gospe od andjela inače, zvanično ima status zaštićenog spomenika kulture druge kategorije. Iako se u pisanim dokumentima, kao godina njene izgradnje navodi 1585, crkva na Verigama vjerovatno postoji i od ranije. Interesantno je da je oko crkve izgradjen odbrambeni zid sa puskarnicom, koji je nekada služio kao utvrdjenje i kula za stražare koji su kontrolisali prolaz brodova kroz tjesnac Verige.
Siniša Luković