IZLOŽBA O ŠB "JADRAN" U DREVNOM PERASTU

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 10. listopada 2013. - 10:02
Autor: 

Izložba pod nazivom "80 Godina Školskog broda Jadran" otvorena je sinoć u Muzeju grada Perasta.
Na izložbi su govorili direktor JU "Muzeji", Andro Radulović i kustos Danijela Đukić.
Koordinator Zbirke pomorskog nasljeđa u tivatskom "Porto Montenegru" povjesničar Dražen Jovanović, kazao je da su izloženi su djelovi brodske opreme, navigacioni instrumenti, plakete, uniforme, odlikovanja, i to samo dio predmeta s obzirom da u ovom malom prostoru nismo mogli sve prikazati. Najveći dio postavke čine fotografije koje je pripremio Goran Grković iz Bara.

Izložbu je otvorio komandant Jadrana, poručnik bojnog broda Goran Pajović, koji je istakao da mu je posebno drago što je izložba nakon Tivta prvo stigla u Perast, kolijevku crnogorskog pomorstva i duge pomorske tradicije, gdje je već u 14. stoljeću bilo brodogradilište, čiji brodovi su plovili svjetskim morima, i u gradu u kojem je bila jedna od najpoznatijih pomorskih škola.
Školski brod Jadran građen je u Hamburgu od 1930. do 1933. godine. Nakon tronedjeljne plovidbe pod komandom svog prvoga komandanta kapetana fregate Nikola Krizomalija, Jadran je 16.srpnja 1933. iz Hamburga uplovio u svoju tadašnju i današnju luku Tivat.
Danas, nakon 22 međunarodna i na stotine školskih krstarenja u teritorijalnim vodama, Jadran predstavlja najvrijedniju plovnu kulturno-obrazovnu instituciju, koja mlade pomorce uvodi u svijet pružajući im prva znanja iz pomorstva i navigacije", kazao je Pajović otvarajući izložbu.
Više u našoj foto galeriji.