JAVNI BICIKLISTIČKI SISTEM U TIVTU SVE ČEŠĆE NA METI VANDALA

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 22. listopada 2013. - 11:07
Autor: 

Javni biciklistički sistem „Bike Tivat", koji je ta Općina lani uvela u suradnji s partnerima iz Italije, pokazao se kao izuzetno dobra ideja za pospješivanje zdravih stilova života, smanjenja saobraćajnih gužvi i promocije Tivta, kao grada koji drži do zaštite životne sredine. Sistem koji ima šest stanica za iznajmljivanje bicikala i na kojima se tijekom sezone, može iznajmiti ukupno 36 dvotočkaša, veoma je dobro prihvaćen prvenstveno od turista, koji su ga pohvaljivali i u ljetos sprovedenoj tradicionalnoj anketi lokalne Turističke organizacije. Ipak, bicikli i stanice sistema „Bike Tivat" često su na meti vandala, pa se tako gotovo svakodnevno na njima pričinjavaju manje ili veće štete.

„Pred ljeto smo pravili posljednji presjek stanja i tada smo već imali ukupno preko 2 tisuće eura štete nanešene na biciklima i infrastrukturi sistema. Svakodnevno se dešavaju manje ili veće štete – kradje djelova bicikala, ali i njihovo gotov potpuno uništavanje što govori o zaista velikoj destruktivnoj energiji nekih naših nesavjesnih sugradjana."- kaže Tonko Lukšić, tehnički direktor JKP Tivat koje održava sistem „Bike Tivat". Jedan od takvih primjera zabilježen je na stanici blizu upravne zgrade „Adriatic Marinasa" na Seljanovu, gdje su vandali bukvalno „zavrnuli" prednji točak bicikla oko stuba za koji je on fiksiran, dok ga uporabom elektronske kartice, ne preuzme korisnik sistema.
Prema riječima Lukšića, spriječavanje ovih šteta je veoma teško izvodljivo bez instalacije video nadzora nad stanicama sistema „Bike Tivat", a na čemu u JKP već rade. On je dodao da po tvrdnjama svjedoka, najveću destruktivnost prema sistemu za iznajmljivanje javnih bicikala pokazuju mlađi adoloescenti.
Od ukupno šest stanica „Bike Tivat" sistema jučer je bilo operativno njih pet, na kojima je na raspolaganju korisnicima bilo ukupno 11 ispravnih i pet oštećenih bicikala. Ukupno su od puštanja sistema u rad na ljeto prošle godine do sada registrirana ukupno 394 korisnika, koji su obavili 2.408 vožnji i prešli 19.697 kilometara na biciklima.
S. Luković