PRVA PLANINARSKA SEKCIJA U BOKI - „NOVSKI ’TIĆI“,

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 28. listopada 2013. - 11:33
Autor: 

17. listopada 2013. god., prvi put je na području Boke osnovana planinarska sekcija u nekoj osnovnoj školi. Naime, nastavnice Osnovne škole „Milan Vuković" iz Herceg-Novog, Zorica Murišić, Živana Vukšić i Vanja Krivokapić, uz podršku direktora škole, a u suradnji s planinarima Planinarskog kluba „Subra", osnovale su Planinarsku sekciju „NOVSKI 'TIĆI".
U „Novskim 'tićima" našla su se djeca, koja vole kretanje na čistom zraku, uživanje u prekrasnim vidicima, obilazak i upoznavanje ljepota zavičaja, druženje i sticanje novih prijatelja, izazov, istraživanje, razvijanje samopouzdanja, riječju djeca koja žele da se razviju u zdravu i ispunjenu ličnost. Sekcija trenutno broji više od 140 članova, učenika od 1. do 9. razreda, a broj djece je svakim danom sve veći, što jasno govori kolika je bila potreba za „vraćanjem djece prirodi".

„Novski 'tići" imali su svoj planinarski prvjenac 19.listopada 2013. god.Vođeni iskusnim profesionalnim planinarima PK „Subra": Duškom Avramovićem, Nikolom Brajovićem, Goranom Komadinom, Markom Pavlićevićem i Branimirom Markovićem, kao i svojim nastavnicama, planinarili su do sela Žlijebi (701m.n.v.), iznad Herceg-Novog.
Paraglajderi Paraglajderskog kluba „Adria fly", Duško Stevović i Darko Šiljegović, priredili su božanstveno iznenađenje „Novskim 'tićima". Dok su se djeca odmarala na proplanku sela Žlijebi, paraglajderi su preletjeli iznad njih i bacali bonbone. Nema riječi koje bi opisale radost na licima djece, koja su, očarana ovim gestom, zaboravila na umor i upitala kada ćemo i gdje na sljedeće planinarenje!
26.listopada 2013. god., „Novski 'tići" pridružili su se planinarenju koje su povodom Dana općine Herceg-Novi, organizirali planinari Planinarskog kluba „Subra".
Grupa iskusnih planinara i mnogo „Novskih 'tića" okupili su se u 8.00 h na parkingu Instituta „Dr Simo Milošević" i krenuli u laganu šetnju do vrha Ilinog brda (418 m.n.v.), iznad sela Žvinje.
Destinacija je odabrana zbog najljepšeg pogleda na naš grad Herceg-Novi, Bokokotorski zaljev i zaleđe, kojim su svi sudionici planinarenja ostali zadivljeni. I zaista, kao što reče Aleksa Šantić:
„Nikada se tebe nagledao ne bi.
No da mi je jedno:
da postanem valom sinjega ti mora,
pa pred tvojim žalom
da vječito šumim i da pjevam tebi."
Audio: Dusko Avramovic, predsjednik PK Subra

Audio: Nikola Brajovic, PK Subra, o vodjenju djece

Audio: Andrea Seferovic, ucenica

Audio: Milka Rabrenovic, ucenica

Audio: Roman Hajdarof, ucenik