PREDSTAVNIK HRVATA IZ CRNE GORE, ADRIJAN VUKSANOVIĆ, NA PRVOJ SJEDNICI SAVJETA VLADE RH ZA ODNOSE S ISELJENIŠTVOM

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 20. prosinca 2013. - 11:16
Autor: 

Tivat, 20. prosinca 2013. (Radio Dux) - Prva sjednica Savjeta Vlade RH za odnose s iseljeništvom održala se u četvrtak, 19. prosinca u Zagrebu na kojoj su izabrani predsjednik i potpredsjednici Savjeta.
Za predsjednika Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske izabran je prof. dr. sc. Nevenko Herceg, a potpredsjednici su: Tomislav Žigmanov, predstavnik hrvatske nacionalne manjine, Luka Krilić, predstavnik hrvatskog iseljeništva/dijaspore iz europskih zemalja, John Peter Kraljic, predstavnih hrvatskog iseljeniištva/dijaspore iz prekooceanskih zemalja i Ilija Nakić, predstavnik Hrvata u BiH.
Na prvoj sjednici sudjelovalo je 55 članova Savjeta – predstavnika Hrvata izvan Republike Hrvatske i 27 članova Savjeta po položaju iz Republike Hrvatske.

Član Savjeta, predstavnik Hrvata iz Crne Gore je Adrijan Vuksanović, član Hrvatske građanske inicijative, Hrvatskog nacionalnog vijeća i predsjednik Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum".
Ovo je prvi susret nakon osamostaljenja RH predstavnika svih Hrvata izvan domovine s predstavnicima izvršne vlasti u Hrvatskoj.
U povodu prve sjednice Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović susreo se s članovima Savjeta u Državnoj rezidenciji u Visokoj ulici.
U razgovoru je naglašeno kako je, donošenjem Strategije i Zakona te osnivanjem Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, napravljen značajan iskorak na području unapređenja odnosa između Republike Hrvatske i Hrvata izvan Republike Hrvatske čemu će dodatno doprinijeti rad i aktivnosti Savjeta.
Između ostalog, istaknuta je važnost očuvanja i jačanja nacionalnog, jezičnog i kulturnog identiteta Hrvata koji žive izvan granica Lijepe naše, kao i rad na jačanju međusobnih kulturnih, znanstvenih, obrazovnih, ali i gospodarskih veza.
Članove Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske primio je i predjsednik Hrvatskog sabora Josip Leko.
Savjet je utemeljen odlukom Vlade 6. lipnja 2013. Savjet je utemeljen Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 6.lipnja 2013., a sukladno Zakonu o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske.
Zadaća mu je pomagati Vladi u kreiranju i provođenju politike, aktivnosti i programa za Hrvate izvan Hrvatske. Članovi Savjeta iz redova Hrvata izvan domovine predstavnici su udruga, organizacija i institucija Hrvata izvan Hrvatske i imenovani su na prijedlog hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze na mandat od četiri godine. Članovi Savjeta po položaju su predstavnici državnih tijela i institucija u Republici Hrvatskoj.
S obzirom da skoro 4 milijuna Hrvata živi izvan Republike Hrvatske, te s obzirom na njihov doprinos i značaj, sjednica Savjeta je prilika za razmatranje mogućnosti unapređenja suradnje (na gospodarskom, znanstvenom, kulturnom i svim drugim poljima) između Republike Hrvatske i Hrvata koji žive izvan njezinih granica.
Zastupljenost Hrvata izvan Hrvatske u Savjetu određena je u odnosu na brojnost i značaj Hrvata u svakoj državi, aktivnosti i povezanosti zajednices Hrvatskom, kao i radu na afirmaciji ugleda i interesa Republike Hrvatske.
Tako Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju 9, hrvatska manjina u europskim i susjednim zemljama 17, a iz prekooceanskih zemalja 29 predstavnika.
Savjet će se sastajati jednom godišnje.
/hnv.me/