BOŽIĆNI KONCERT U KATEDRALI SV. TRIPUNA – FIORELLI, MISA BR.2

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 25. prosinca 2013. - 19:28
Autor: 

Božićni koncert u organizaciji Glazbene škole "Vida Matjan" iz Kotora održati će se u katedrali Svetog Tripuna 27. prosinca (petak) sa početkom u 19 sati.
Pod dirigentskom palicom Radovana Papovića Misu br.2 Jeronima Fiorellia će izvesti hor i orkestar škole a od solista će se kotorskoj publici predstaviti Milica Zdravković -sopran, Milica Lalošević – mezzosopran, Lazar Lazarević – tenor i Stevan Tomašević – bariton.

Pored brojnih glazbenika koji su u raznim periodima djelovali u kotorskoj sredini i svakako ostavili neizbrisiv trag, jedan od manje poznatih ali veoma značajan je Jeronim Fiorelli. Kao mladić, sa Cresa se doselio u Kotor, zajedno sa svojom glazbenom obitelji. Djelovao je u kotorskoj sredini relativno kratak vremenski period (od 1853-1875), ali je svojim radom ostavio veoma dubok trag u glazbenom životu Kotora. Udovoljavao je i prilagođavao se zahtjevima sredine onog vremena i vrijedno radio na raznim poljima glazbenog djelovanja.
Orguljao je i vodio hor u katedrali sv.Tripuna, podučavao je klavir i gudačke instrumente, otvorio prvu privatnu Glazbenu školu , vodio puhački i kamerni gudački orkestar pod nazivom "Glazba Fjoreli Kotor" i komponovao horska i instrumentalna djela. Od 1866 u sklopu SPD „Jedinstvo" Fjoreli vodi Kamerni orkestar koji muzicira nekoliko sezona, da bi 1872 počela sa radom „Banda Fjoreli", orkestar koji se po svim karakteristikama uvrštava u filharmonijske.
Stvarao je po uzoru na italijanske operske kompozitore što potvrdjuje njegovo najpoznatije djelo Misa br.2 gdje preovladava više lirski nego dramski karakter, što bi bilo više uobičajeno za takvo djelo, sa dopadljivom kantilenom koja je prožeta elementima domaćih narodnih motiva. Ovo djelo je pisano u dvije verzije: za izvodjenja u zatvorenim prostorima - muški hor, soliste i orgulje a za izvodjenja na otvorenom, hor i solisti pojačani orkestrom.
"Partituru je pronašao u Dubrovniku kod porodice Katičić, potomaka Jeronima Fiorellija, skladatelj takodje kotorskog porijekla, Željko Brkanović. On je partituru na kojoj je svojom rukom Fiorelli napisao "Posvećeno Kotoru" pripremio za izvodjenje 1979.god na Splitskom ljetu. Pored Splita u prošlom stoljeću, Misa je izvedena još dva puta, i to: u Kotoru 1985.g.na otvaranju Glazbene škole kada je takodjer dirigovao Radovan Papović i istog ljeta na Festivalu Dani glazbe u Herceg Novom.
Dakle, Misa je pisana za Kotor, nastala je i izvodjena je u katedrali i ponovo, nakon više decenija ansambl Glazbene škole "Vida Matjan" ovim projektom potvrđuje da Kotor ima posebnost i ekskluzivitet koji mu je oduvjek i pripadao. Nije slučajno izabrano pomenuto djelo jer je upravo početak glazbenog školstva počeo sa Jeronimom Fiorelliem a čitav program koncerta je koncipiran u duhu Božića" - kazala je diorektorica Marina Dulović.