Fiorellieva Misa br.2 u Dubrovniku

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 29. svibnja 2014. - 10:35
Autor: 

Ansambl Muzičke škole "Vida Matjan" iz Kotora orkestar Muzičke akademije sa Cetinja nastupiti će u Dubrovniku u Dominikanskoj crkvi 31.svibnja (subota) 20 sati, gdje će izvesti Misu br.2 kotorskog kompozitora Jerolima Fiorellia.

U programu će nastupiti hor o orkestar Škole, kao i solisti: Milica Zdravković - sopran, Aleksandra Dobriša - sopran, Milica Lalošević - mezzosopran, Petar Jokić -tenor, Stevan Tomačević - bariton, pod dirigentskom palicom prof. Radovana Papovića.

U XIX stoljeću kada je djelo komponovano, izvođeno je više puta u Katedrali Sv.Tripuna i na otvorenim prostorima diljem Boke kotorske i prilikom svih značajnijih crkvenih ili svjetovnih praznika.

Krajem protekle godine nakon 35 godina Misa je izvedena u Kotoru.

U prošlom stoljeću Misa je izvedena dva puta i to 1979.godine na Splitskom ljetu pod dirigentskom palicom Željka Brkanovića ( takođe kotoranina ) i 1985.godine povodom otvaranja nove zgrade Muzičke škole gdje je dirigovao Radovan Papović. Iako se radi o kompleksnom djelu za hor, orkestar i soliste, preovladava italijanski belkanto, prožet mediteranskom melodijom prijatnom za izvođenje kao i za slušanje.

Misa br.2 je stvarana je vjerovatno po ugledu na njegove italijanske uzore i kompozitore iz tog perioda.

Program u Dominikanskoj crkvi biti će izveden u organizaciji Glazbene radionice "Sorgo".

Jerolim Fiorelli je rođen 1830.g. na otoku Cresu odakle se 1853.g. sa svojom obitelji  doselio u Kotor. Otac Ivan je dobio posao orguljaša u Katedrali Sv.Tripuna a Jerolim je ubrzo otvorio prvu privatnu glazbenu školu gdje je na raznim instrumentima učio 32 polaznika. Osnovao je i puhačkii orkestar pod nazivom ,,Glazba Fiorelli” koji je kasnije prerastao u orkestar ,,Građanska glazba – Kotor”. Obitelj Fiorelli imala je i svoj kućni orkestar a ostalo je zapisano da su gostovali i na dvoru knjaza Nikole.

Dakle, Jerolim Fiorelli je ostavio neizbrisiv trag u glazbenoj prošlosti Kotora, udovoljavao zahtjevima i mogućnostima sredine, orguljao, dirigovao crkvenim horom, osnovao Glazbenu školu i orkestar a takođe u svom kompozitorskom opusu dostigao značajne glazbene domete.