"BOSIFEST“ PRVI PUT U CRNOJ GORI

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 02. travnja 2014. - 8:48
Autor: 

Revija filmova s „Bosifesta", međunarodnog filmskog festivala osoba s invaliditetom, jedinog te vrste u Jugoistočnoj euvropi, koji se već pet godina održava u Srbiji u organizaciji Hendi Centra Koloseum, ove godine će po prvi put biti organizirana i u Crnoj Gori.
Zahvaljujući suradnji NVO „Nova šansa u Novom" , Hendi centra Koloseum i beogradske općine Stari grad, 2. i 3. travnja u hercegnovskoj Dvorani „Park" bit će prikazano sedam filmova koji se bave tematikom osoba s invaliditetom ili su njihovi autori te osobe.

Predsjednica NVO „Nova šansa u Novom" Vesna Odalović na konferenciji za novinare kazala je da je u okviru „Bosifesta" do sada prikazano više od 180 filmova.
- Tokom revije u Herceg Novom biće prikazano sedam filmova čiju je selekciju napravio idejni tvorac i direktor Festivala Darko Ivić. Filmovi traju od sedam do 70 minuta, a sve projekcije biće u Dvorani „Park" u 12 sati 2.travnja – kazala je Odalović, navodeći da su na reviji pozvani predstavnici beogradskog „Bosifesta", opštine Stari grad, Ministarstva za ljudska i manjinska prva i ministarstva rada i socijalnog staranja, a da bi im posebna čast bila da otvaranju prisustvuje predsjednik države Filip Vujanović, kome su također uručili poziv.
Umjetnički direktor „Montenegro film festivala", Zoran Živković, ocijenio je da je riječ o značajnom i jedinstvenom, za sada pilot projektu, kojem će MFF-Flimski festival u Herceg Novom dati punu podršku da s revijalnog programa pređe u festivalski, koji će na taj način imati i natjecateljski karakter.
-Time će Herceg Novi, koji važi za grad festivala, biti bogatiji za još jedan, a očekujem da će naša saradnja biti veoma kvalitetna-kazao je Živković.
„Bosifest" već pet godina daje snažan podsticaj donošenju mjera za ravnopravno sudjelovanje i integriranje osoba s invaliditetom u društvo, doprinos upoznavanju šire javnosti s pravima, položajem i potrebama tih osoba, poboljšanju komunikacije, prihvatanju različitosti, rušenju predrasuda... Filmski program podsticajno djeluje na stvaranje novih ostvarenja, ohrabruje kulturnu i profesionalnu javnost da se upozna sa dometima umjetnika s invaliditetom iz cijelog svijeta, i koristi stvaranju uvjeta za razmjenu mišljenja i iskustava filmskih umjetnika.
U Herceg Novom će biti prikazani filmovi: „Lusi", „Ten to four", „ Hromozom 5", „Portereti emocija", „Tužna noga" , „Dnevnici kolica" i „Korak naprijed".