H.Novi - 28. FF Montenegro film festival

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 15. srpnja 2014. - 12:34
Autor: 

Montenegro Film Festival bit će održan u Herceg Novom od 1. do 7. kolovoza, a publika će vidjeti preko 90 ostvarenja.

"Ova mediteranska svetkovina filma ostaje pri konceptu moderne, otvorene i dinamične manifestacije, koja zauzima važno mjesto na kulturološkoj mapi regiona, ali i Evrope", kazao je za Radio Jadran, producent i direktor Montenegro film festivala, Zoran Živković.

"Ostajemo vjerni koncepciji i za sedam dana biće prikazano na 4 lokacije u Herceg Novom preko 90 filmskih ostvarenja. Filmove u takmičarskoj selekciji, koja se realizuje na Kanli kuli, kao i filmove - pobjednike evropskih festivala, koji su dio programa na tvrđavi Forte mare", izabrao je selektor Srdan Golubović.

"Nastavlja se kontinuitet domaće kinematografije, pa kao i u proteklih 6 godina, ove će u takmičarskom dijelu biti prikazan film crnogorskog reditelja Nikole Vukčevića ''Dječasi iz ulice  Marksa I Engelsa'', a domaćih autora biće i u drugim selekcijama" - ističe Živković.

I za 28. izdanje Festivala planirana je selekcija dokumentarnih filmova koje je odabrao Vladimir Perović, a koji će biti prikazivani u hercegnovskom Starom gradu, na trgu Belavista.

Selekciju studentskih filmova obavio je za ovu godinu redatelj i asistent na FDU u Beogradu, Stefan Arsenijević. Riječ je, kao i do sada, o selekciji ostvarenja mladih autora, studenata filmskih škola Crne Gore i regiona.

Zadržan jer i stari sistem nagrađivanja – u natjecateljskoj selekciji grand prix i zlatne mimoze za film u cjelini, režiju, scenario, kameru, žensku i mušku ulogu. Tu su i nagrade „Živko Nikolić" i " Milan Žmukić".

Medijski sponzor i ovoga puta bit će RTCG, koja će realizirati Hronike festivalskih večeri.

Ovo izdanje Montenegro film festivala koštat će između 130 i 140 tisuća eura, kao i prethodnih godina.

Predsjednik Savjeta festivala je Stevan Koprivica, imena članova žirija, kao i programom prikazivanja filmova organizatori će objaviti u narednih nekoliko dana.

Montenegro Film festival je u kategoriji manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore. Realizira se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Općine Herceg Novi, a izvršni producent je JUK Herceg fest.