ECOM - CRNE GORE

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 21. lipnja 2011. - 10:23
Autor: 

ECOM je samostalno i dobrovoljno udruženje koje okuplja stručnjake iz oblasti zaštite životne sredine sa osnovnim ciljem da jača svijest očuvanja i razvija ekološku kulturu kod mladih, a kroz suradnju sa srodnim ekološkim udrugama i institucijama u zemlji i inozemstvu.
Sjedište organizacije je u Podgorici, a područje djelovanja prostor cijele Crne Gore. Realizacija projekata „ Plava zastavica" (od 2003. godine) i „ Mladi eko- reporteri „(od 2008. godine) u skladu je sa opredjeljenjem ECOM-a da sprovede principe primijenjene zaštite životne sredine kroz podizanje svijesti pojedinca o ekološkim problemima.

Za potrebe sprovodjenja kampanja i lakše realizacije programa na primorju ECOM je otvorio kancelariju u Kotoru.
Na Svjetski dan zaštite životne sredine 21.05, po tradiciji, uručene su Plave zastavice za 17 crnogorskih plaža, certifikati za sedam plaža i jednu marinu u pilot fazi u 2011. godini. Prijavljivanje za pilot fazu je omogućeno do 30. lipnja ove godine. Ceremonija dodjele prestižnih eko priznanja je održana na kupalištu "MCM beach" na Velikoj ulcinjskoj plaži.
Dodjeljivanje Plave zastavice zasniva se na ispunjavanju kriterija iz četiri oblasti: ekološko obrazovanje i informiranost, kvaliteta vode, ekološko upravljanje te sigurnost i usluge.
Za plaže je potrebno ispuniti 32 kriterija, od kojih 28 moraju biti obavezno ispunjeni , dok se 3 kriterija preporučuju da budu ispunjeni kako bi plaža ušla u proces ocjenjivanja i dobivanja »Plave Zastavice«. Oznaku »Plava zastavica« dodjeljuje međunarodni žiri, a na prijedlog nacionalne komisije i to za jednu sezonu.
Tijekom svečanog početka kampanje Plava zastavica u 2011. god. dodijeljene su i dvije nagrade koje su na međunarodnom konkursu osvojili mladi eko reporteri iz Crne Gore. U konkurenciji 79 radova iz 11 zemalja, crnogorski srednjoškolci su osvojili dvije nagrade. U kategoriji tekstova o gradovima, za najbolji je proglašen rad „Miris katrana u oblacima prašine" grupe učenika Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, Nikšić. Drugu nagradu u kategoriji fotografija dobio je rad „Dug život" Ivana Čojbašića ,Gimnazija "Slobodan Škerović" Podgorica.
Poslušajte izjavu Saše Karajovića iz ECOM-a, nacionalnog koordinatora programa.
 
Audio: Saša Karajović- ECOM