Čestitke povodom Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori

Time to read
4 minutes
Read so far

Srijeda, 13. siječnja 2021. - 19:13
Autor: 

U nastavku pročitajte čestitke upućene predstavnicima  hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori povodom Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

 

„Dozvolite mi da Vam čestitam Vaš dan, povijesni, 13. siječnja, koji milenijski priča o vašem identitetu  i bogatoj povijesti. Želim ovom prilikom, da vama, i vašem narodu u Crnoj Gori poželim opstojanje, sreću i daljnje uspjehe kao povijesne zajednice ovog podneblja. Uvjeravam Vas da je Kosovo dokazani prijatelj vaše zajednice i Crne Gore. Čestitam! – stoji u priopćenju veleposlanika Kosova  Yibera Hysa.

 “Poštovani,

Čestitam vam Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori - praznik čije obilježavanje počinjemo ove godine, i koji će se slaviti kao kruna  zajedničkog života,  mira i sklada.

Kao što Sveti Tripun od 809. godine čuva grad Kotor i sve njegove žitelje i goste,  tako i cijelo naše društvo mora težiti zajedništvu, očuvanju i razvijanju naših zajedničkih vrijednosti i kulture”.

 Ministar Vladimir Leposavić

 

“U svoje lično ime i u ime Opštinskog odbora DPS-a Tivat, svim građankama i građanima hrvatske nacionalnosti čestitam 13. januar koji se obilježava kao Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Ovaj važan datum za hrvatski narod  u Crnoj Gori treba da nas sve zajedno podsjeti da je međusobno uvažavanje, nacionalna i međuvjerska tolerancija, suživot i dobrosusjedski odnosi naše najveće bogastvo koje moramo brižljivo čuvati i njegovati. Samo takva Crna Gora sa svim svojim različitostima  je  sigurna zajednička kuća za sve ljude  bez obzira na vjeru i naciju”.

 Predsjednica OO DPS Tivat, Jovanka Laličić

“Bošnjačka stranka upućuje čestitku svim Hrvatima i Hrvaticama u Crnoj Gori povodom Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori – 13. januara. Najveće vrijednosti današnje Crne Gore su njeno multietničko društveno biće, u kome se poštuju kulture i tradicije svih njenih naroda, navedeno je u čestitki. "Uvjereni smo da ćemo na očuvanju tih vrijednosti zajednički raditi i u budućnosti, afirmišući naše posebnosti u stabilnoj, demokratskoj i evropskoj Crnoj Gori", zaključili su u priopćenju.

“Našim sunarodnjacima  u Crnoj Gori od srca  čestitamo  13. siječnja - Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori ! Na zgradama općina Tivat i Kotor u Boki kotorskoj, u Zaljevu hrvatskih svetaca, s ponosom vijore hrvatske  zastave. Nacionalni praznik Hrvata u Crnoj Gori  obilježava se u spomen na 13. siječnja 809. - kada su otkupljene moći sv. Tripuna, zaštitnika Kotorske biskupije i grada Kotora“ – poručuju iz Hrvatske demokratske zajednice.

 

"Cijenjeni predsjedniče Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, gospodine Dekoviću, cijenjeni predstavnici hrvatskoga naroda na svim razinama upravljanja, cijenjeni i dragi pripadnici hrvatskoga naroda u Crnoj Gori, ovim vam putem čestitamo Dan hrvatskoga naroda u Crnoj Gori i sve ono što ste kroz dugi niz godina učinili na unaprjeđenju položaja Hrvata, očuvanju kulturno-povijesne baštine, promoviranju i postizanju političkih ciljeva hrvatskoga naroda u Crnoj Gori, kao i doprinosu koji ste dali u izgradnji i afirmaciji Crne gore kao proeuropske demokratske države.Poštujući sve vaše napore, i projektom Putevima bokeljskih Hrvata već nekoliko godina nastojimo u svakom smislu povezati dvije države pažljivo čuvajući nacionalni identitet i želeći pomoći u daljnjem napretku odnosa. I ovom vam prigodom zahvaljujemo na podršci, kao i predsjednicima dviju država, ministrima, zastupnicima i veleposlaniku na pokroviteljstvu i nesebičnoj potpori. U nadi kako će hrvatski narod i dalje nailaziti na razumijevanje u traženju svojih prava, kao i potporu matice države. Srdačno vas pozdravljamo i još jedno čestitamo vaš dan".

S poštovanjem,

Sanja Putica, ambasadorica Projekta Putevima bokeljskih Hrvata

Toni Dabinović, začetnik i organizator

Ranko Vučinić, organizator

"Poštovani gospodine Dekoviću,

U ime zaposlenih u Centru za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, i svoje ime, čestitam 13. januar – Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Hrvati u Crnoj Gori daju nesebičan doprinos temeljima  građanske, multietničke i multikulturalne Crne Gore. Vaša posvećenost očuvanju sopstvenog nacionalnog i kulturnog identiteta, uz istovremeno dobre odnose sa drugim narodima, predstavlja prepoznatljiv i značajan doprinos bogatstvu različitosti i koheziji crnogorskog društva. U to ime još jednom čestitam Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori s uvjerenjem da nam predstoji nastavak plodonosne saradnje na zajedničku dobrobit svih nas".

S osobitim poštovanjem,

Direktor Salko Luboder

"Poštovani,

U ime Bošnjačkog   vijeća  u   Crnoj   Gori, i u svoje lično ime, najsrdačnije Vam  čestitam   13. januar - Dan   hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Nadamo se da ćemo i u budućnosti nastaviti saradnju kao i do sada, te da ćemo zajedno biti faktor unapređenja i zaštite manjinskih prava i sloboda u Crnoj Gori. U Bošnjačkom vijeću imate partnera za sve buduće aktivnosti čiji  je cilj očuvanje multikulturalnosti i multietničnosti , karakterietika po  kojima  je  Crna  Gora  prepoznata  u  svijetu".  

S poštovanjem,                                          

Predsjednik Ejup Nurković

Gospodin Rifat Fejzić, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori uputio je predsjedniku HGI-ja Adrijanu Vuksanoviću i Zvonimiru Dekoviću, predsjedniku HNV-a, povodom 13.1., Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori, u svoje osobno ime i u ime Islamske zajednice iskrene čestitke. Čestitka reisa Fejzića je primjer tolerancije i uvažavanja različitosti te je i telefonskim razgovorom s Adrijanom Vuksanovićem, predsjednikom Hrvatske građanske inicijative, dao primjer jednog sklada, suživota  i međusobnog uvažavanja, koje zajednice u Crnoj Gori trebaju njegovati, a samim tim raditi za opće dobro ove države.

 „Čestitam iskreno i najtoplije Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Da vaš doprinos kulturi i multikulturi, ali i izgrađivanju građanskog društva u Crnoj Gori bude najljepši primjer savremenoj Evropi“.

Božidar Proročić, književnik i publicist

Povodom Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori Maja Mršulja, predsjednica Skupštine Općine Kotor uputila je u ime SO Kotor i u svoje osobno ime Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Kotoru,  predstavnicima Općinskog odbora Hrvatske građanske inicijative, Hrvatskog nacionalnog vijeća i svim Hrvatima u Kotoru, kao i u Crnoj Gori svoje iskrene čestitke. U svojoj čestitci je istakla kako međusobno uvažavanje, solidarnost i poštovanje moralnih i vjerskih načela potvrđuje ljepota različitih kultura, na kojima se zasniva život grada i građana koji u njemu žive te da dobri odnosi s nacionalnim manjinama potvrđuju tradicionalne gradske manifestacije i unaprjeđenje suradnje s pobratimskim gradovima. Gospođa Mršulja je također izrazila veliko žaljenje zbog potresa, koji je zadesio Republiku Hrvatsku i stradalih ljudskih života. Generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević je izrazila zahvalnost na čestitci te istakla kako je Kotor doživjela kao grad višeetničkog zajedničkog života u kojemu hrvatska zajednica ima osobito mjesto po svojoj povijesnoj prisutnosti te svekolikom materijalnom i duhovnom doprinosu, identitetu Kotora i života njegovih građana, kako u prošlosti, tako i danas. Generalna konzulica je također u čestitci istakla kako tome, uvjereno, osobito pridonose Hrvatsko nacionalno vijeće i Hrvatska građanska inicijativa, ali i druge hrvatske udruge u Kotoru, pridonoseći time jačanju veza između Kotora i gradova u RH, kao i ukupne suradnje između CG i RH u duhu prijateljstva i solidarnosti, čemu se svjedočilo i nakon potresa, koji je pogodio RH.