Crveni križ Crne Gore uputio pomoć za stanovnike Hrvatske pogođene potresom

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 19. siječnja 2021. - 13:42
Autor: 

Crveni križ Crne Gore je danas uputio pomoć za stanovnike Hrvatske pogođene nedavnim potresom. Ona se sastoji od grijalica, kompleta posteljine, dušeka i jakni, ukupne vrijednosti od preko 30000 eura i bit će dopremljena u Petrinju, u prihvatni centar Hrvatskog Crvenog križa.

 "Navedenu donaciju smo realizovali u saradnji i komunikaciji sa kolegama iz Hrvatskog Crvenog križa koji su nam sugerisali koja im je vrsta pomoći potrebna, s obzirom na trenutnu situaciju. Pomoć smo opredijelili iz sopstvenih resursa. Zajedno sa donacijom koju je obezbijedio Crveni krst Crne Gore, u Hrvatsku je upućena i pomoć Direktorata za vanredne situacije - Ministarstva unutrašnjih poslova, u vidu posteljine, vreća za spavanje, ćebadi i podmetača, a koja će biti uručena Civilnoj zaštiti Hrvatske. Svakako ćemo i dalje pratiti razvoj sitaucije, biti u kontaktu sa kolegama iz Hrvatske i reagovati u skladu sa njihovim potrebama", priopćeno  je iz Crvenog križa Crne Gore.

Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca je objavila apel za pružanje podrške Hrvatskom Crvenom križu, u iznosu od 6,2 milijuna CHF (švicarskih franaka). To je procjena sredstava potrebnih Hrvatskom Crvenom križu da pruži podršku za oko 80000 osoba za period od godinu dana. Djelovanje će prvenstveno biti usmjereno na podršku smještaju, humanitarnu asistenciju, odgovor na osnovne potrebe. 

"Podsjećamo da je najpotrebnije i najefikasnije podršku pružiti putem finansijskih donacija i mi za sada ne organizujemo prikupljanje drugih vidova pomoći. Do sada je na račun Crvenog krsta Crne Gore uplaćeno 51382,68 euro od strane građana, ali i privrednih i drugih subjekata i mi im se na tome zahvaljujemo. Akcija i dalje traje i pozivamo sve koji su u mogućnosti da daju svoj doprinos, a to do sada nisu učinili, da se uključe. Broj žiro računa na koji se može izvršiti uplata je 520-5188-31, kod Hipotekarne banke. Pored uplate na žiro račun, donacije se mogu ostvariti i slanjem SMS-a na broj 15888 (cijena poruke je 1 euro). Prikupljena sredstva će biti proslijeđena Hrvatskom Crvenom križu, koji je od početka aktivan u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu, i konstantno prisutan na terenu" - naveli su  iz Crvenog križa.

 Izvor: ckcg.me