Doživite Kotor iz 19. stoljeća

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 20. studenog 2015. - 12:30
Autor: 

U sklopu proslave Dana grada Kotora, poduzeće Montenegro-guide iz Kotora, čija je izvršna direktorica Nevena Keković, u prostorijama Kotorskog Arhiva priredili su prezentaciju virtualnog Kotora iz 19. Stoljeća.

„Mi smo se trudili da napravimo projekat koji će oslikavati ono što Kotor jeste, jer Kotor odiše tradicijom, a sa druge strane mislimo da traži i malo inovativnosti u svojoj turističkoj ponudi, što bi doprinijelo dodatnoj animaciji gostiju“ ,  istakla je direktorica Keković.

Tijekom prezentacije ovog projekta nazočni su se upoznali s virtualnim Kotorom, 3D modelom Kotora iz 19. stoljeća. Programer ovog modela je Kotoranin Tripo Vuković koji je ovim programom omogućio kretanje gradom onakvim kako je izgledao u 19. stoljeću što donosi potpuno autentičan doživljaj kretanja i osvrtanja gradom. Tijekom ove virtualne posjete Kotoru, omogućen je i audio vodič na crnogorskom jeziku, dok će sljedeće ljetne sezone vodič turistima biti dostupan na čak 8 stranih jezika.

Nakon intenzivnog rada i uloženog truda u pripremi svog prvog projekta, Keković je najavila da Montenegro-guide za svoj sljedeći projekt ima u planu napraviti virtualni prikaz Crne Gore iz ptičje perspektive, te će se odabirom određene lokacije moći posjetiti gradovi, lokaliteti ili određene znamenitosti. Za taj projekt ovo poduzeće nabavlja prvu 3D kameru u Crnoj Gori koja ima ukupno 36 sočiva i može istovremeno snimati lokacije iz svih uglova.

Keković je izrazila zahvalnost Luci Kotor koja im pruža potporu u realizaciji njihovih projekata i najavila da će od sljedećeg tjedna  u njihovim prostorijama zainteresirani moći da prošetaju 3D kartom staroga grada.