Direktorica UNESCO-a prva počasna članica Bokeljske mornarice u povijesti

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 19. srpnja 2014. - 13:09
Autor: 

U sklopu zvanične posjete Crnoj Gori,  generalna direktorica UNESCO-a, Irina Bokova, danas se u Kotoru satala sa predsjednicom Općine Kotor Marijom Ćatović i njenim suradnicima. U Pomorskom muzeju, na radnom sastanku razgovaralo se o temama održivog razvoja grada, aktuelnim problemima i očuvanja tradiconalnih vrijednosti, materijalne i nematerijalne kulturne baštine.

Nakon cermonijalnog protokola Bokeljska mornarica 809.  je u čast direktorice UNESCO-a, odigrala tradicionalno kolo, na Pjaci od kina,  u pratnji  gradske glazbe Kotor.

U ime Bokeljske mornarice, najstarije bratovštine mornanara na svijetu, vice admiral Ilija Radović visokoj gošći Irini Bokovoj uručio je povelju počasne članice Bokeljske mornarice, prvoj ženi kojoj je dodjeljeno ovo visoko priznanje u povjesti mornarice dugoj dvanaest stoljeća.

Bokova je izrazila zahvalnost što je postala počasnim članom Bokeljske mornarice i istakla da je impesionirana Bokeljskom mornaricom i tradicijom dugom dvanaest stoljeća.

"Osim zaštite materijalne i nematerijalne kulturne baštine UNESCO, se bavi i zaštitom dokumenata, smatram da Statut Bokeljske mornarice iz 1463. godine treba zaštiti kod UNESCO-a" - kazala je Bokova.

Nakon oficijelnog dijela Bokova je novinarima kazala:

"Imala sam veliko zadovoljstvo u prvoj posjeti Kotoru upoznati se sa njegovim vrijednostima i jednim od najljepših zaliva svijeta.

Pažljiv, održivi razvoj grada Kotora,  prioritet je lokalne uprave, države Crne Gore i UNESCO-a.

U UNESCO-u vjerujemo da je potrebno uspostaviti pravu ravnotežu između ta dva zadatka, modernih usluga, servisa i očuvanja autentičnosti. To je izazov sa kojim se suočavaju i brojne druge lokacije koje su zaštićena dobra svjetske baštine.UNESCO ne želi stati na put razvoju. Naprotiv, želi da omogući razvoj ali uz istovremenu zaštitu autentičnosti.

Kotor je na neki način žrtva sopstvenog uspjeha, kao što su to mnoga mjesta sa liste UNESCO-a, jer privlači brojne posjetioce koji žele da ga obiđu i upravo toliki priliv turista predstavlja ono što je jedan od najvećih izazova. Zato uporno naglašavamo da je razvoj održivog turizma jedini pravi put. Jedna stvar koju UNECO naglašava, a vidimo da se u Kotoru zaista odvija u tom pravcu je da se baština ne štiti na nekom centralnom nivou, već je to u rukama lokalnih uprava. U tom smislu zaista pozdravljamo to što vidimo da se na lokalnom nivou upravo tako radi, uz veliki stepen posvećenosti i angažovanja. Vidimo da su uključene, ne samo lokalne vlasti već i civilno društvo i građani i to je ono što je najvažnije jer se očuvanje baštine radi na lokalnom nivou. Uvjeravam gradonačelnicu i lokalnu vlast da UNESCO je spreman dati podršku kako bi zaštitili svjetsku baštinu“ - kazala je Bokova.

Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović novinarima je kazala  "dobili smo podršku od UNESCO-a, obzirom da grad Kotor je živi, nije mrtav grad, da na pravi način riješavamo sve probleme, usluge i infrastrukturu za život jednog grada u skladu sa UNESCO-vim standardima“.

Na pitanje novinara oko eventualnog brisanja Kotora sa UNESCO-ve liste Bokova je odgovorila da misli da tako nešto ne postoji kao neposredna opasnost u ovom trenutku.

"Postoji zabrinutost i budno se prati od strane Centra za svjetsku baštinu i UNESCO-vih eksperata što se i kako  radi u Kotoru i iznalaze se rješenja u cilju očuvanja univerzalnih vrijednost, ne samo u Kotoru nego i svim drugim lokalitetima svjetske baštine. Neposredna opasnost  od brisanja sa liste ne postoji" kazala je direktorica UNESCO-a, Irina Bokova.

Visoka gošća danas će posjetiti Perast i Gospu od Škrpjela.