LUKA KOTOR DOČEKAT ĆE GOSTE U NOVOM RUHU - NOVO GRATIS VEZ ZA VLASNIKE DRVENIH BARKI

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 05. veljače 2014. - 12:18
Autor: 

Poduzeće "Luka Kotor" a.d. -koje gazduje istoimenom lukom pod zidinama drevnog grada, pokrenulo je niz aktivnosti na unapređenju suprastrukture i organizacionog modela, po kome funkcionira najprometnija putnička morska luka u Crnoj Gori. Već narednu nautičku sezonu luka će tako dočekati s novoizgrađenim, ključnim dosad nedostajućim infrastrukturnim objektom – zgradom putničkog terminala, koja se gradi na rivi na Luži, uz postojeću zgradu Lučke kapetanije Kotor. Zgrada koja će s opremom koštati više od milijun eura gradi se po projektu kotorskog "MonteCEP-a", a "potpisuju" je arhitekte Ognjen Đurović, Aleksandar Jović i Zoran Pavlović.

Moderno dizajnirani objekt oblikovan je tako da asocira na pramac broda i svojim tlocrtom "prati" oblik rive, koji se sužava prema njenom kraju, odnosno svjetioniku na Luži. Objekt putničkog terminal "naslonjen" je uz postojeću, klasičnu kamenu zgradu Lučke kapetanije, te je stoga i njegova fasada rađena u kombinaciji kamena i strukturalne fasade. Gabarit zgrade je određen planom – Državnom studijom lokacije – Sektor 16, dok je visinska regulacija usklađena s visinom postojećeg objekta Lučke kapetanije i iznosi P+1. Namjena novog objekta je poslovanje policije, carine i službe Luke Kotor, a njegova ukupna površina je 520,1 metar kvadratni. Arhitekte i dizajneri potrudili su se da izgledom nove zgrade ne naruše zaštićenu zonu kulturnog nasljeđa Starog grada u Kotoru, a da istovremeno stvore svojevrsnu reprezentativnu i prepoznatljivu "ulaznu morsku kapiju" za putnike, koji kruzerima dolaze u Kotor i Crnu Goru. Također, u obzir je uzeta i potreba da objekt bude maksimalno energetski efikasan i lak za održavanje. U prostorijama putničkog terminala radit će međunarodni granični prelaz, tu će biti smještene kancelarije granične i pomorske policije, kao i kancelarije raznih pomorskih i turističkih agencija uključenih u kruzing-biznis, koji se odvija u Kotoru. Dio objekta rezerviran je i za smještaj službi poduzeća "Luke Kotor", koje direktno pružaju lučke usluge brodovima, a objekt će imati i manji fri-šop, prostorije za kraći odmor putnika, kafeteriju i suvenirnicu. Izvođač radova je kompanija "Erlang" iz Nikšića, a vrijednost građevinskih radova iznosi 615 tisuća eura. Uz trošak za komunalije od 106.542 eura i predstojeće opremanje zgrade, investicija izgradnje putničkog terminala iznosit će preko milijun eura
Drugi novi značajan objekt – Upravna zgrada poduzeća "Luka Kotor" vrijedna također oko milijunon eura, bit će završena i useljena već do kraja veljače. Zgrada, koja je napravljena na mjestu stare i dotrajale zgrade "Luke Kotor", na desnoj obali ušća rijeke Škurde u Parku slobode, već je u najvećoj mjeri gotova i u tijeku je njeno opremanje, kao i hortikulturno i pejzažno uređenje okolnog prostora. Kao poseban "landmark" – ukras okoline zgrade, postavljena su dva stara admiralitetna sidra, koje su prethodno ronioci izvadili s dna mora ispred obale "Parka slobode", gdje su inače, prije pedesetak godina bili murinzi ratnih brodova nekadašnje JRM, koji su tada bazirali u Kotoru. Projektant nove Upravne zgrade "Luke Kotor" je firma "Kotor projekt" iz Kotora, a izvođač radova na tom objektu bio je također nikšićki "Erlang". Objekt površine 510 kvadrata spratnosti P+1, imat će 14 kancelarija i dvije sale za sastanke, a dizajniran je u modernom stilu s obimnom uporabom stakla na fasadi.
Početak nove nautičke sezone u travnju- Luka Kotor dočekaT će i s potpuno novom i naprednom mrežom Wi-Fi interneta, kao i video nadzora nad kompletnim obalnim područjem od Luže na sjeveroistoku do restorana „Galion" na jugu, te unapređenom elektro-mrežom za snadbijevanje jahti vezanih u marinskom dijelu luke.Taj segment luke će već za nastupajuću sezonu biti unapređen postavljanjem plutajućeg pontona-valobrana, pod pravim uglom u odnosu na aktualni pravac pružanja rive od Luže ka Gurdiću. Novi plutajući valobran dug je 60 metara i s njegove unutarnje strane, koja će se koristiti tijekom cijele godine. Ima mjesta za vez deset jahti i isto toliko s vanjske strane, koja će se kao privezište koristiti samo tijekom ljeta. S dva nešto kraća plutajuća ponton-gata u unutarnjem dijelu marine, koji će se postaviti najvjerojatnije naredne godine, taj segment Luke Kotor imat će mjesta za privez ukupno 80 jahti dužine od 8 do 25 metara. Struktura vezova bit će 20 za brodove do 8 metara dužine, po 10 za brodove dužine 10, 15 i 25 metara, te 30 vezova za jahte dužine do 12 metara. Na dijelu obale luke ispred Parka slobode planira se uređenje vezova za jedrilice dužine do 12 metara.
U dijelu luke namijenjenom za male barke građana, na potezu obale od zgrade "Lovćen osiguranja" prema restoranu "Galion", Luka Kotor uradit će unificirani vez i muring sistem za privez oko 50 malih barki dužine do 8 metara, kojima će se naplaćivati samo simbolična cijena veza. Pripremljena je i posebna ponuda - gratis vez za sve drvene barke, čiji će vlasnici imati i prioritet da izaberu poziciju za smještaj svojih plovila.
S.L.
Audio: Danilo Kalezic, PR manager Porto Montenegra

Audio: Vasilije Kusovac, direktor Luke Kotor

Foto: Radio DUX