Mediteranski tjedan čišćenja obala

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 01. srpnja 2019. - 10:38
Autor: 

Jedanaest nevladinih organizacija, nacionalnih operatera programa Blue Flag (Plava zastavica) sa Cipra i Malte, iz Portugala, Španjolske, Francuske, Italije, Slovenije, Grčke, Turske, Izraela i Crne Gore, ponovo su udružile snage kako bi organizirale Mediteranski tjedan čišćenja obala početkom srpnja 2019. godine.

Danas su mnogi svjesni zagađenja mora i toga da plastika završava u našim lancima ishrane i uništava mnoge vrste. S obzirom na to da je Mediteran jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, ali i jedna od najnaseljenijih regija, problemi poput otpada u moru su u porastu.

U posljednjih nekoliko godina, više morskih životinja je ugroženo otpacima koji ne poznaju nacionalne granice. Plutaju iz jedne zemlje u drugu, često završavaju na obalama i plažama drugih mediteranskih zemalja.

Zbog toga se koordinatori Plave zastavice u mediteranskoj regiji ponovno okupljaju, ne samo radi podizanja svijesti, već i zbog poduzimanja konkretnih akcija. Plava zastavica, kao i svi programi Fondacije za ekološku edukaciju (FEE), vodi ka osnaživanju građana, lokalnih vlasti, turista i svih korisnika plaža da preuzmu aktivnu ulogu. Svijest sama po sebi nije rješenje za postojeće plutajuće otpatke.

Ovogodišnju inicijativu pohvalila je i Europska komisija za njen proaktivan pristup, a posebnu poruku je uputio Karmen Vela, europski komesar za životnu sredinu, pomorstvo i ribarstvo.

Jedanaest nacionalnih operatora Plave zastavice poziva djecu, roditelje i druge pojedince, lokalne zajednice i nevladine organizacije da udruže snage i da od 1. do 7. srpnja daju svoj doprinos u Mediteranski tjedan čišćenja obala. Zajedno, kao regija, možemo napraviti nešto bitno za naše resurse, našu ekonomiju i našu okolinu. Pokažimo ostatku svijeta, posvećenost Plave zastavice čistom moru i obalama.