Međunarodna konferencija Crnogorske paneuropske unije u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 31. siječnja 2019. - 12:18
Autor: 

Međunarodna  konferencija u organizaciji Crnogorske paneuropske unije (CPEU) na temu: “Izgradnja održive budućnosti za Crnu Goru kroz pristupanje EU i UN ciljeve održivog razvoja”, održat će se  u Hotelu Palma u Tivtu, u petak i subotu.  1. 2. i 2. 2.  2019. godine.

„Konferencija je podržana od strane EU, kroz Žan Mone projekat “Kroz integracije prema održivosti u Crnoj Gori / TISIM projekat/ - ERASMUS +, Jean Monnet Action”. Partneri Crnogorske panevropske unije u realizaciji ovog projekta su: Kancelarija za evropske integracije, UNDP, Ministarstvo javne uprave (kofinansiranje EU projekata), lokalne samouprave Podgorica, Berane i Tivat, javne obrazovne ustanove u opštinama Berane i Tivat, organizacije civilnog društva i partneri iz akademije“.

 Prvog dana konferencije u uvodnom bloku koji počinje u 18h, pod nazivom UN Agenda 2030 – EU Agenda 2025. uvodničari su:

 

•          Gordana Đurović, predsjednica Crnogorske paneuropske unije

•          Aleksandar Drljević, glavni pregovarač, Kancelarija za europske integracije, Kabinet Predsjednika Vlade   Crne Gore

•          Petar Vujović, v.d. Sekretar, Sekratarijat za turizam i preduzetništvo, Opština Tivat

•          Miodrag Dragišić, predstavnik UNDP Crna Gora

•          Jovanka Vujačić, ravnateljica Srednje mješovite škole “Mladost”, Tivat      

Drugog dana konferencije u subotu,  2.2., koji počinje u 10h, na temu Mjerenje održivosti: NSOR 2030 i EU agenda panelisti su:

 

•          Predrag Bjelić, Univerzitet u Beogradu, Ekonomski fakultet

•          Zlatko Mikulič, Paneuropski pokret, Slovenija , potpredsjednik

•          Marija Tripunović, Kancelarije za europske integracije, P. 27 Životna sredina  i klimatske promjene

•          Bojana Radević, načelnica Odeljenja za nacionalnu koordinaciju statističkih izvora podataka, MONSTAT

•          Jelena Knežević, Nacionalni savjet za održivi razvoj Crne Gore

•          Aneta Kankaraš, Ministarstvo održivog razvoja i turizma

 

U drugom dijelu konferencije u subotu  će biti organizirane  tematske radionice vezane za izračunavanje ekološkog otiska za studente, učenike i druge sudiomike uz set predavanja i diskusiju na dobivene rezultate o ekološkim posljedicama njihovog trenutnog ponašanja potrošnje i efekata povezanih s odabranim promjenama u dnevnim aktivnostima potrošnje.

 Na kraju rada Konferencije, bit će usvojene Zaključne preporuke kroz koje će se podržati bolja komunikacija i osnaženje zajedničkih napora svih uključenih u procesu ostvarivanja crnogorskih jedinstvenih razvojnih i integracionih ciljeva,  kako bi promovirali zeleniji i humaniji razvoj Crne Gore na putu ka punopravnom članstvu u EU.