Obilježen Dan Općine

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 21. studenog 2022. - 15:36
Autor: 

Danas se obilježava Dan općine Tivat. Dan je počeo polaganjem  vijenaca na spomenik Palim borcima kod Stare škole, u znak sjećanja na 21. studeni 1944. godine, kada je Tivat oslobođen.

Nakon toga,  uslijedio je svečani defile kroz grad  i  ceremonija predaje zastave odredu Bokeljske mornarice ispred zgrade Općine.Na obali Pine Bokeljska mornarica je izvela Kolo, uz prisustvo brojnih građana, a građane  su zabavljale i  mažoretke.

Svečana sjednica Skupštine Općine Tivat  održana je u Velikoj dvorani tivatskog Centra za kulturu.

Sjednica je počela intoniranjem državne himne koju je izveo orkestar Muzičke škole.

Prisutnima se obratio predsjednik Odbora povjerenika, gospodin  Goran Sindik, čestitajući Dan Općine i Gospu od Zdravlja i  Aranđelovdan:  „U skladu sa aktuelnim neverama našeg političkog i privrednog života, i još bitnije opšte moralne krize u društvu, pozvao bi sve da se okrenemo univerzalnim vrijednostima znanja, rada i pristojnosti, takođe i boljeg razumijevanja među nama i tolerancije na različitosti koje ustvari i ne postoje, već su uvijek bile bogatstvo Tivta i Boke kotorske”.

Čestitajući Dan Općine, predsjednik Općine Željko Komnenović je istakao da Općina  današnji dan  slavi u spomen na daleki 21. 11. 1944. godine, kada je Tivat oslobođen.

Istakao je, kako i sam objašnjava, nepravedno zanemarene oblasti u Tivtu i ulaganje u iste: „Ulagali smo i u obrazovanje naše djece, pa je u Srednjoj mješovitoj školi Mladost otvorena potpuno nova, savremena kuhinja za potrebe praktične nastave, što je jedan od projekata,  na koji smo posebno ponosni. Ova administracija od samog početka kao gorući problem prepoznaje nedostatak školske infrastructure,  zato smo i finansirali izradu projekta za izgradnju potpuno nove škole i vrtića u Radovićima, za čiju je izgradnju tender u toku, u okviru kapitalnog budžeta Vlade Crne Gore. Pored toga, ulažemo velike napore da unaprijedimo postojeće školske objekte, ali i da obezbjedimo nedostajući prostor za nove“. Osvrnuo se i  na bitne projekte ovoga grada, kao  na dinamiku  problema  koji se  rješavaju. Također je čestitao građanima Gospu od Zdravlja i  Aranđelovdan.  Predsjednik Općine je uručio nagrade  dobitnicima studentskih nagrada, a oni su : Anđela Nikolić, Biljana Jevtić, Bobana Tešić i Filip Stanišić.

Svečanoj sjednici nazočili su  članovi diplomatskog kora, predsjednici crnogorskih općina, predstavnici gradova pobratima,   predstavnici vjerskih  zajednica, predstavnici Vojske Crne Gore, direktori poduzeća i predstavnici državnih institucija i dr.