Potpisan ugovor za izradu glavnog projekta žičare

Time to read
3 minutes
Read so far

Petak, 24. lipnja 2016. - 8:55
Autor: 

Nakon uspješno završenog javnog tendera za izbor najboljeg idejnog rješenja vertikalnog transporta do tvrđave Sveti Ivan, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Ivo Magud i izvršni direktor firme Arti Future DSD Tivat Marko Gal svečano su jučer  u crkvi Svetog Duha potpisali ugovor za izradu glavnog projekta žičare.

“Realizacijom ovog projekta Uneskov Kotor i Crna Gora otkriće javnosti još jedan skriveni dragulj – nevjerovatnu ljepotu, spoj mora i planine gdje se u vremenskom intervalu od samo nekoliko minuta pruža nezaboravno iskustvo od morske vreline i žamora do savršenog mira i svježine zaleđa kotorskih zidina sa kojih se pruža jedan od najljepših pogleda na kotorski zaliv” – kazao je pozdravljajući prisutne predsjednik Općine  Kotor dr . Aleksandar Stjepčević.

“Čast mi je što se saradnja naše dvije zemlje kroz pomenuti projekat upotpunjuje u godini kada se obilježava dvadeset pet godina nezavisnosti Slovenije i deset godina obnove nezavisnosti Crne Gore” – kazao je ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori Njegova ekselencija Mitja Močnik. On je siguran da je Crna Gora našla pouzdanog partnera u slovenačkoj firmi Arti Future – Umjetnost budućnosti – Međunarodni institut za životnu sredinu hočko pohorje. “ O tome govore značajne reference koje su zaslužili u regionu ali i drugim državama” – rekao je Močnik.

“Ovo je prema mom mišljenju, nakon preseljenja industrije u grbaljsku privrednu zonu i izgradnje tunela najznačajnija investicija na području kotorske opštine” – kazao je direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Ivo Magud. On podsjeća da se radi o objektu turističke infrastrukture te da je ovo idealna prilika da se pristupi valorizaciji najznačajnijeg i najvrjednijeg dijela naše opštine kada govorimo o kulturno istorisjkom nasljeđu. On navodi da je rok za završetak projekta četiri mjeseca. “Uporedo sa rokom završetka projekta i pribavljanjem potrebne dokumentacije – građevinske dozvole, radićemo na odabiru modela finansiranja. Vidjećemo da li ćemo se odlučiti za privatno javno partnerstvo ili za nešto drugo. Sve opcije su moguće ali je sigurno suština cijele priče namjera da ova dobra zamisao i ideja ne ostane mrtvo slovo na papiru već da se pretvori u lijepu stvarnost”,  zaključio je Magud.

„Žičara će prema našem idejnom rješenju imati visinsku razliku oko 235 metara, biće dužine od prilike 400 do 450 metara, zavisno od pozicije gornje postave i od uslova koje će postaviti Unesko“, kazao je izvršni direktor firme Arti Future DSD koja posluje iz Tivta Marko Gal.

On navodi da je pozicija, uz poštovanje kriterija  prema smjernicama Zavoda za zaštitu spomenika, takva da će žičara biti sakrivena iza zidina kako ne bi, objašnjava Gal, smetala pogledu na Stari grad.

„Mi smo napravili idejno riješenje žičare i animacije etno sela, zidina na San Đovaniju i garažne kuće. Što se tiče ostalih projekata, obavezno uz gradnju žičare mora ići prilaz, parking i regulisanje saobraćaja u Kotoru. Sada kada smo potpisali glavni ugovor čekamo tehničke uslove na  osnovu kojih ćemo moći početi da projektujemo“, kaže Gal.

On navodi da će kapacitet žičare biti reguliran odnosno usklađen s brzinom.

„Brzina vožnje će biti od tri do šest metara po sekundi. Postrojenje ima dva grozda, tri kabine gore i tri dolje - koje će raditi po sistemu vage, dok će vrijeme vožnje biti tri do pet minuta. Kapacitet kabine ćemo projektovati između 10 i 15 putnika. Interes nam je da 600 ljudi do gornjeg dijela bedema bude prevezeno za jedan sat“, objašnjava Gal.

Direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara i članica žirija za odabir najboljeg idejnog rješenja vertikalnog transporta do tvrđave Sveti Ivan mr. Anastazija Miranović podsjetila je da je Kotor i ranije imao žičaru koja, dodaje, nije bila na istoj poziciji.

„Kotor je svjetsko kulturno dobro i sa tih aspekata grad treba zaštititi i paziti kako bilo koja intervencija u prostoru ne bi ugrozila njegove  univerzalne vrijednosti. Kao članu žirija upravo mi je bila dodijeljena ta uloga - da posebno obratim pažnju na pomenuti segment. Naravno, kao istoričarka umjetnosti sam gledala taj estetski dio i mislim da smo našli pravo riješenje- da je pozicija i polazne i završne stranice upravo kao intervencija vrlo dobro uklopljena. Sve treba da prođe i određenu proceduru kod Uprave za zaštitu kulturnih dobara, a sve skupa će unaprijediti kvalitet života u Kotoru, dok ćemo sa zaštitarskog aspekta itekako voditi računa da sve bude kako treba” , kazala je Miranović.

Podsjetimo, za izradu idejnog rješenja i glavnog projekta žičare do tvrđave Sveti Ivan Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora je za ovu godinu opredijelila 400.000 eura. Projektant je izabran natječajem u skladu sa smjernicama Uprave za javne nabavke.