Prijedlog rezolucije o podršci učlanjenja Crne Gore u Nato

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 13. lipnja 2016. - 10:15
Autor: 

Poslanici Demokratske partije socijalista, Pozitivne Crne Gore, Socijaldemokrata, Liberalne partije i manjinskih stranaka podnijeli su Prijedlog rezolucije o podršci učlanjenju Crne Gore u NATO i zatražili sjednicu Parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o tom dokumentu. Prijedlog rezolucije radi stavljanja u skupštinsku proceduru potpisali: Milutin Simović, Miodrag Vuković, Mevludin Nuhodžić, Obrad Stanišić, Predrag Sekulić, Suljo Mustafić, Goran Tuponja, Damir Šehović, Ljerka Dragičević, Genci Nimanbegu i Andrija Popović.

U Prijedlogu rezolucije navodi se da je Crna Gora  tijekom deset godina od obnove neovisnosti pokazala jasnu viziju i istrajnost u ostvarivanju strateških spoljnopolitičkih prioriteta – članstva u NATO-u i EU.

 „Članstvo Crne Gore u Nato je strateški cilj Crne Gore koji garantuje stabilnost i  bezbjednost zemlje očuvanje njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta“- navodi se u dokumentu.

 „Punopravnim članstvom u NATO, Crna Gora će potvrditi svoju posvećenost dostizanju trajne stabilnosti regiona i Evrope, a mogućnošću ravnopravnog učešća u procesu donošenja odluka Alijanse, osnažiće se njen politički ugled i uticaj, jer članstvo podrazumijeva uključivanje u aktivnosti NATO, kao i redovno učešće u radu njegovih tijela i odbora. To će biti ohrabrenje i podsticaj ostalim državama, koje žele postati članice Alijanse“- također se ističe.

Nakon  osme sjednice prvog redovnog zasjedanja Skupštine Crne Gore, koja će se održati u četvrtak, 16.lipnja, glasovat će se o predmetnoj rezoluciji.