Promocija brošure „Krajodrazi“

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 21. ožujka 2015. - 9:45
Autor: 

U Galeriji ljetnikovca Buća, u utorak, 24.ožujka, s početkom u 19 sati, bit će održana promocija brošure Dubrovačko-neretvanske županije i Boke kotorske pod nazivom „ Krajodrazi“.

Promocija brošure organizira  se kao dio projekta "Baština - pokretač razvoja", koji je realiziran  u okviru programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Crne Gore. Brošura, koja ima kako edukativni, tako i promotivni karkter, namijenjena je institucijama s prekograničnog područja u Crnoj Gori i Hrvatskoj, te građanima i turistima kako bi se informirali  o vrijednosti pejzaža i baštine u regiji, tj. na području Boke kotorske i Dubrovnika.

Osnovna tema projekta "Baština-Pokretač razvoja" bili su prirodni i kulturni predjeli koji ne uživaju zakonsku zaštitu, a izloženi su degradaciji i promjenama . Opisi u brošuri su citati književnika, putopisaca, pjesnika koji su posjetili ovaj kraj ili žive u njemu. Na taj način valorizirani su i učinjeni dostupnima literarni tekstovi o pejzažu prekograničnog područja kao nematerijalna baština. Biranim citatima, pridružene su fotografije i reprodukcije slika raznih autora, koje su vezane za ovo područje.

Na promociji će govoriti članovi uredničkog tima, koji su radili na pripremi materijala koji tematiziraju Boku kotorsku: konzervatorica  Jasminka Grgurević i novinar-publicist Mašo Čekić. Također, publici će biti prezentirani i kratki filmovi, koji  prezentiraju  sadržaj brošure, posebno za Boku, a posebno za šire područje Dubrovnika. Tivatskoj promociji prisustvovat će i Marina Oreb, direktorica  Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanska županije, hrvatskog lidera na projektu "Baština- pokretač razvoja".