Reagiranje na tekst Portala In4s.net

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 26. veljače 2019. - 16:22
Autor: 

Na tekst koji je objavljen na Portalu In4s (https://www.in4s.net/skandalozno-radio-duks-iz-tivta-slavio-dan-maternjeg-jezika-sa-ustaskom-sahovnicom/ ) dužni smo odgovoriti isključivo zbog građana.

S indignacijom odbacujemo optužbe o fašizaciji u obilježavanju Dana materinskog jezika, uz razumijevanje da se radi o dominantno lošoj namjeri prema Hrvatima u Crnoj Gori, koja ne ostavlja prostor za povijesne činjenice i realnost. Da ironija bude veća sam autor je za usporedbu iznio prikaz grba iz doba NDH - a, kojim je očigledna razlika s grbom koji je prikazan na našem portalu, za sve one koji tu razliku mogu i hoće da vide. Na taj način autor ovog zlonamjernog teksta je samog sebe demantirao. Onima koji prebrojavaju kockice i ocjenjuju njihove nijanse, uzaludno pokušavaju od crnogorskih Hrvata načiniti sljedbenike fašizma i nacizma. Znanstvena je činjenica da je grb s prvim bijelim ili srebrnim poljem zastupljen u hrvatskoj heraldici mnogo prije 1941. godine. O tome svjedoči, između ostalog i crkva sv. Marka u Zagrebu, koja na svom krovu nosi uporavo ovakav grb još od 1882. Primjera imamo i kod nas, preciznije kod Hrvatskog sokola iz 1914., gdje su Hrvati Budve imali također grb s prvim bijelim poljem. Oba primjera prikazujemo uz naše reagiranje.

Na koncu, što je točno prikazano na Portalu Radio Duxa? Uz stihove Petra Preradovića (1818. – 1872.) iz pjesme “Rodu o jeziku” koji veličaju hrvatski jezik, prikazana je hrvatska trobojnica s grbom koji je tada bio zastupljen među Hrvatima.

Kao što vidimo ovaj nevješt uradak ostavio je samo dojam kod malobrojnih komentatora portala In4s, koji su sami sebe najbolje predstavili i opisali. 

 

Radio Dux