Risanski vremeplov: Rekreativna šetnja do tvrđave Gradina

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 11. rujna 2020. - 9:12
Autor: 

U subotu, 12. rujna, u sklopu projekta Risanski vremeplov, NVO Koltrina i MZ Risan organiziraju rekreativnu šetnju/izlet do tvrđave na brdu Gradina iznad Risna.

Planirano je okupljanje grupe na rivi, ispred pošte u Risnu i polazak u 8 sati. Ruta šetnje je sljedeća: od rive, ulicom Gabela do naselja Mala i onda označenom stazom preko starog mosta u blizini crkve sv. Jovana do tvrđave na vrhu. U dogovoru s grupom planira se vrijeme, odmor i zadržavanje na brdu, nakon čega slijedi povratak. Šetnju će voditi Marjan Šantić, iskusni planinar iz Kotora. 

Događaj je besplatan, a zainteresirani se mole da sa sobom ponesu vodu, uz adekvatnu obuću i odjeću, kao i da uzmu u obzir da je šetnja srednje zahtjevna.

Gradina, osim što je vidikovac s kojeg se pruža pogled na cijeli Risanski zaljev, je i bogato arheološko nalazište. Arheolozi ističu da je prvobitna funkcija ovog lokaliteta možda bila pribježište i služilo je za obranu i zaštitu od neprijatelja, i ističu pretpostavku da je na tom mjestu postojao hram lokalnog božanstva i zaštitnika Medaura. Tijekom kasnijih stoljeća, Gradina je bila mjesto hramova različitih religija, a tijekom razdoblja austrougarske vladavine služila je kao tvrđava – osmatračnica.

Ovo je šesti i završni događaj projekta Risanski vremeplov, čiji je cilj oživljavanje bogate povijesti Risna kroz više kulturnih sadržaja. Program Risanski vremeplov podržan je od strane Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti u okviru manifestacije Bokeljski vremeplov 2020.