Sastanak nadležnih na temu financiranja ovogodišnjeg festivala KotorArt

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 20. svibnja 2017. - 10:25
Autor: 

Zbog činjenice da Ministarstvo kulture još nije definiralo budžetska sredstva za Međunarodni festival KotorArt, direktori svih programskih segmenata suglasni su da su uvjeti i rada izuzetno otežavajući i demotivirajući.

Teško je kvalitetno se baviti kompletnom pripremom festivala, ugovaranjem sa domaćim i inostranim umjetnicima, ansamblima i njihovim agencijama kao i dogovaranjem poslova na lokalnom nivou kada se radi bez znanja ukupne financijske podrške.  Iz ovih razloga dobra je dugo očekivana vijest  iz Ministarstva kulture da će se pokrovitelji festivala, predstavnici Ministarstva i Općine Kotor sastati narednog  tjedna.

Europska praksa za festivale ovog obima je da su budžeti definirani godinu ranije i nerijetko se oni procentualno vezuju za budžete pokrovitelja.

Općina  Kotor svoja davanja za KotorArt obično određuje krajem godine.

IX.  Međunarodni festival KotorArt planiran je za period od 29. 6. do 14. 8. s  preko 200 programa, koje će izvesti umjetnici iz više od 20 zemalja diljem  planete, podijeljeni u pet programskih segmenata: Kotorski festival pozorišta za djecu, KotorAPPS, Don Brankovi dani muzike, Pjaca od filozofa i Festival klapa Perast. Zajedničko otvaranje planirano je za 29. 6. u Kotoru.

Samo u prošloj godini, u okviru svih segmenata KotorArt-a, predstavilo se više od 1.000 umjetnika, priređena su 254 raznolika programa koje je pogledala publika od oko 45 .000  gledatelja, što ga svrstava u najposjećenije festivale u regiji. Od objedinjavanja kotorskih ljetnih kulturnih događaja u veliki multidisciplinarni festival KotorArt 2009. godine, programe festivala je vidjelo više od 200.000 gledatelja  priređeno je više od 1.000 različitih programa u kojima je sudjelovalo  blizu 10.000 umjetnika iz svih krajeva svijeta.