Šesti rođendan Dux radija

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 06. prosinca 2015. - 10:19
Autor: 

Danas,  na blagdan sv. Nikole, Radio Dux obilježava svoj šesti rođendan.

Radio Dux funkcionira kao dio  Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum", osnovane 2007. godine u Donjoj Lastvi. Jedan od osnivača je i sadašnji predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković, a sadašnji predsjednik Udruge je Adrijan Vuksanović. Hrvatska krovna zajednica "Dux Croatorum" je nastala kao potreba i želja šest nevladinih udruga da zajednički nastupaju pred Crnom Gorom, te da hrvatska nacionalna manjina počne funkcionirati onako kako to i zaslužuje, s obzirom na to da 80 posto Hrvata živi u Boki kotorskoj. Radio Dux, kao jedini hrvatski medij u Crnoj Gori, trudi se očuvati jezik, kulturu, i sve ono što karakterizira hrvatsku nacionalnu manjinu na ovim prostorima. Eksperimentalno emitiranje programa započelo je 2009. godine, a dobivanjem nove frekvencije dobili smo mogućnost da budemo slušani diljem Boke.

 Hrvatska krovna zajednica "Dux Croatorum" je prepoznatljiva po brojnim kulturnim događanjima, gdje dokazuje da njeguje jezik, kulturu i povijest Hrvata kao jedne nacionalne manjine u Crnoj Gori. Također je izdavač knjiga: "Sidrišta zavičaja" ( prvi dio 2009., a drugi dio 2010.) ; "Hrvatski sokol u Donjoj Lastvi" ( 2010. god. ); "Počast narodnim žrtvama ( prenos kostiju Mata Brničevića 2010.); "Spomenica 600. obljetnice crkve Male Gospe u Gornjoj Lastvi", 2011.; Hrvati Boke kotorske kroz povijest- sjećanja i zaboravi", 2011.; "Prilog povijesti Hrvata Gornje i Donje Lastve", 2013.; "Hrvatsko kulturno društvo Ljudevit Gaj Donja Lastva", 2014.; "Mate - legenda koja živi".

HKZ „Dux Croatorum“ je također i ove godine organizirala brojne kulturne događaje, od književnih večeri, izložbi slika, predavanja, manifestacija, kao i koncerata. Ne možemo, a ne prisjetiti se večeri koje su bile posvećene velikanima, kao što su Vjenceslav Čižek i Viktor Vida. Dom kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, koji je obnovljen nakon dugo godina, postao je mjesto od posebnog značaja, mjesto gdje kultura živi i obogaćuje brojne posjetitelje i štovatelje svega onoga što ova zajednica predstavlja.

Udruga je također prva organizirala skup posvećen don Đuru Perušini, ubijenom lastovskom svećeniku i mučeniku. Sve ovo predstavlja dokaz koliki je trud Udruga uložila u njegovanje hrvatskog identiteta na ovim prostorima i koliko radi na očuvanju vrijednosti koje obogaćuju društvo u kojem žive.

Fešta od rogača, u organizaciji HKZ „Dux Croatorum“, održava se svakog ljeta u Donjoj Lastvi, te se time njeguje tradicija i kultura nečega što ne smije biti zaboravljeno. To je prilika da se mještani prisjete prošlosti i da njeguju sadašnjost, jer će samo tako buduće generacije biti svjesne pravih vrijednosti. Moramo istaknuti i večer Mladena Lompara, koja je održana u Dubrovniku nakon 23 godine, gdje je sudjelovanje Udruge pokazalo da su vjera i nacionalnost nešto što umjetnost ne prepoznaje. Gostovanje folklorne skupine „Franjo Stupač“, kao i veličanstven koncert Hrvatskog kulturnog umjetničkog društva „Lado“ iz Geelonga iz Australije, koji su nastupili u lastovskom Domu kulture u sklopu turneje, pokazuje da  Udruga jača odnose i s drugim hrvatskim nacionalnim manjinama diljem svijeta. 

Ove godine je u prepunoj dvorani Ivan Crnojević na Cetinju održana večer u čast Josipa Slade Šilovića, koji je zaslužio veliko poštovanje za svu ostavštinu i svoj vizionarski rad. Tom prigodom je posjetiteljima prikazan i dokumentirani film o njegovu stvaralaštvu u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Također je tiskana knjižica s te večeri, koja nam daje uvid u rad i život ovog velikog neimara.

U prosincu bi trebali biti dio večeri posvećene Jevremu Brkoviću u Kotoru, te tim projektom zaokružiti 2015. godinu.

Republika Hrvatska i Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske se trude skrbiti za Hrvate izvan matične države, te temeljem toga predsjednik Udruge Adrijan Vuksanović, izabran je za člana Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan domovine i u mogućnosti je predstavljati hrvatsku manjinu iz Crne Gore i probleme s kojima se susreću.

Hrvatska knjižnica „Ljudevit Gaj“ se može pohvaliti brojnim donacijama i stručnom literaturom koja nije dostupna u drugim knjižnicama. Ne smijemo zaboraviti hvalevrijednu komunikaciju s Ministarstvom kulture i Fondom za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, koji prepoznaju značaj Udruge i Radija. 

 

Ekipa Dux radija vas ovim putem srdačno pozdravlja, uz želju da nas i dalje vjerno pratite, a mi ćemo truditi da budemo pozitivni, kreativni i ispunimo barem dio vaših očekivanja.  Puno glazbenih pozdrava!