Velić: Ulagati u infrastrukturu i obnovu kulturne baštine

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 05. listopada 2016. - 10:44
Autor: 

„Ogromna kulturna baština Kotora je integrirana u turističku ponudu grada, te lokalna uprava ubuduće mora više ulagati u kulturnu infrastrukturu i obnovu baštine naših djedova“, izjavila je Ljiljana Velić,  nositeljica  liste Za bolji Kotor – HGI Od srca.

Velić je naglasila da djeca i mladi treba da  stječu  znanja o povijesti i kulturnoj baštini Kotora, kako bi  usvajali stav  da je privilegija biti građanin grada Kotora.

„Kazalište je kulturna institucija koja se mora uvažavati i Kotorani zaslužuju suvremeno opremljenu dvoranu sa stalnim postavkama. S obzirom na to što kotorski arhiv čuva pisana svjedočanstva grada kroz stoljeća, potrebno je osigurati  bolje uvjete  čuvanja i dostupnosti građe, a djelatnost muzeja, galerija i biblioteka mora biti uključena u školski obrazovni program“, objasnila je Velić.

Hrvatska građanska inicijativa se, dodaje Velić, zalaže za promjenu naziva Pomorski muzej Crne Gore u Pomorski muzej Boke kotorske, koji je „čuvar povijesti i tradicije, neraskidiva veza Boke, Kotorana i mora kroz stoljeća“.

Velić je kazala i to da kulturni identitet predstavlja najvažniji element hrvatske nacionalne zajednice, te će u tom pravcu HGI inzistirati na očuvanju i promociji  kulture autohtone hrvatske zajednice kroz programe međunarodne kulturne suradnje i razmjene, kao i kroz rad NVO hrvatskog predznaka i suradnju i uključenost s lokalnom zajednicom.